Bolsonaro čelí vyšetřování. Měl se vměšovat do práce policie

Brazilská policie bude vyšetřovat obvinění prezidenta, která zazněla z úst jeho bývalého ministra spravedlnosti.

Nejvyšší brazilský soud povolil vyšetřování obvinění, která padla proti současnému brazilskému prezidentovi Jairu Bolsonarovi. Prezident se měl snažit zasahovat do práce federální policie z politických důvodů, informovala v úterý 28. dubna agentura Reuters.

Soudce Celso de Mello poskytl policii 60 dní na vedení vyšetřování. O vyšetřování brazilské hlavy státu požádal státní zástupce Augusto Aras, a to na základě obvinění ministra spravedlnosti Sergia Mora, který v pátek na funkci ministra rezignoval. Moro informoval o tom, že na něj Bolsonaro naléhal, aby vyměnil šéfa federální policie a obvinil prezidenta, že intervenoval za členy své rodiny, a dokonce požadoval přístup k vyšetřovacím spisům.

Obvinění ze strany bývalého ministra, který získal velký kredit díky případu Mytí aut a odsouzení bývalého prezidenta země Inácia Luly da Silva, zazněla v době, kdy Bolsonaro čelí kritice za své postoje ke koronavirové epidemii.

Vyšetřování nyní bude muset určit, zda bude zažalován prezident, nebo bývalý ministr spravedlnosti. K obžalobě prezidenta by byl potřeba souhlas Kongresu, dolní komory brazilského parlamentu, kterou nyní ovládá Bolsonarova politické strana. Žaloba na prezidenta je tak velmi nepravděpodobná.

Pondělní průzkum veřejného mínění ukázal, že většina Brazilců věří, že obvinění bývalého ministra Mora jsou pravdivá. 46 % dotázaných míní, že by prezident měl rezignovat a 50 % si myslí, že nikoliv.

Ilustrační foto: Autor – Palácio do Planalto – https://www.flickr.com/photos/palaciodoplanalto/40840063133/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79193775

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.