Pomstí se Trump Saúdům za ropnou válku?

Podle informací z Trumpova okolí hledá americký prezident způsoby, jak si to se Saúdy “vyřídit” za vyvolání cenové války a mohlo by to bolet…

Simon Watkins pro specializovaný server Oilprice.com tvrdí, že americký prezident zvažuje možnosti, jak si to se Saúdy “vyřídit”.

Americký benchmark ropy WTI se dostal do záporu a americký prezident prý zvažuje všechny kroky, jak přimět Saúdy zaplatit za cenovou válku, kterou rozpoutaly, píše Watkins na základě informací osob, které se kolem prezidenta pohybují. Saúdové jsou prý nyní v Bílém domě vykresleni jako někdo, kdo zradil dlouhodobý vztah mezi oběma zeměmi. Trumpovi poradci prý radí, aby se Saúdům pomstil, uvádí Watkins.

Vztah mezi oběma zeměmi byl navázán díky prezidentu Rooseveltovi a saúdskému králi Abdulazízovi v roce 1945. Na jedné straně stál slib dostatečných dodávek pro USA, na druhé straně slib, že Američané vládnoucímu rodu Saúd zaručí bezpečnost. Dohoda se změnila v roce 2014 s rozvojem americké těžby břidlic. Nová dohoda zaručuje nejen dodávky ze Saúdské Arábie, ale i to, že království ponechá americké břidlici dost prostoru pro rozkvět.

Je známo, že USA chrání Saúdskou Arábii, a to politicky, ekonomicky i vojensky. Donald Trump prý prohlásil, že král Salmán by bez podpory americké vojenské moci nezůstal u moci ani dva týdny. Bez americké ochrany je jasné, že by to byl buď Izrael, nebo Írán, kdo by rychle ukončil vládu rodu Saúdů.

Trump se proto může rozhodnout, že tuto podporu zruší. Ve hře jsou ale rovněž cla. Podle autora dává větší smysl uvalit cla na saúdskou ropu než na ruskou. USA dováží mnohem víc ropy ze Saúdské Arábie než z Ruska. Sankcionovat ruskou ropu by pro USA nemělo skoro žádný dopad. Navíc Rusko je v podstatně lepší ekonomické situaci než Saúdové, aby zvládlo šok z propadu ropy. Stačí mu 40 dolarů za barel, kdežto Saúdové potřebují víc než dvojnásobek.

Americké investice se navíc orientovaly na „kyselejší ropu“, takže je na nich postavena i ropná infrastruktura. Právě tento typ ropy se hodí na produkci dieselu. USA hodně investovaly do zpracování těžké ropy, ale těžko teď lze počítat s venezuelskou pod sankcemi. Mexické dodávky jsou nespolehlivé a kanadská kapacita ropovodů nedostačuje.

Poslední co by ve volebním roce prezident mohl chtít, by byly rostoucí ceny dieselu. Možná bude jen cly hrozit. Ale i tak bude muset udělat něco se 44 miliony barelů saúdské ropy, která míří do USA, tvrdí Watkins. Už nyní je dodávka do Cushingu zcela přetížena, takže je otázka, kde ropu vůbec skladovat.

Zdá se, že jak Sněmovna, tak Kongres jsou vůči Saúdům velice nenaladěni. Na stůl se možná vrátí pokus o NOPEC, což by byl vlastně zákaz kartelu OPEC. Trump je prý pod stále větším tlakem, aby legislativu NOPEC (No oil producing and exporting cartels act) podepsal.

Tato legislativa by znamenala, že je nelegální omezovat ceny ropy, nebo je stanovovat, jako to dělá OPEC či OPEC+. Odstranila by se tím imunita, kterou prozatím OPEC jako skupina má u amerických soudů, tvrdí autor. Saúdská Arábie by tak byla žalovatelná pod americkou antitrustovou legislativou. Saúdové mají V USA investice v hodnotě asi jeden bilion dolarů, takže mají co ztratit. USA by například mohly zmrazit saúdské vklady, zabavit aktiva země v USA či zastavit příliv dolarů – a ropa je denominována v dolarech. USA by si to mohly chtít vyřídit i se Saudi Aramco, která je příliš velká a mohly by ji chtít podřídit konkurenčním zákonům.

Už v minulém únoru byl jen krůček od toho, aby byl NOPEC přijat. Legislativní proces tehdy zastavil právě Trump, když Saúdové udělali to, co jim nařídil (což tehdy bylo navýšení produkce, aby cena ropy nešla moc nahoru). Tato právní možnost ale stále trvá.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – The White House from Washington, DC – President Trump’s Trip Abroad, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59161300

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.