Irská vládní jednání se zřejmě protáhnou

Zformování nové koalice po únorových parlamentních volbách se možná protáhne až do června.

Rozhovory o zformování nové vlády v Irské republice by se mohly protáhnout až do června, naznačil lídr strany Fianna Fail, Micheal Martin. Informovala agentura Reuters. Rivalové v irské politice, strany Fianna Fail a Fine Gael se zatím na vládní koalici nedohodly. Rozhovory navíc zastínila pandemie koronaviru.

Oběma stranám se podařilo zatím jen uzavřít dohodu o tom, že koaliční vládu vytvoří, a to asi před dvěma týdny. Ovšem k tomu, aby mohly vládnout potřebují ještě podporu aspoň jedné menší politické strany nebo osmi nezávislých poslanců. Bez nich nemají parlamentní většinu, o kterou by vládu mohly opřít.

Únorové parlamentní volby v Irsku (psali jsme zde ) skončily fragmentovaným parlamentem bez jasné většiny. Obě středopravé politické strany dávají zatím přednost koalici se Stranou zelených, která má v parlamentu celkem 12 poslanců. Ovšem někteří členové Strany zelených si touto koalicí nejsou jisti, vyjadřují se skepticky k tomu, zda obě středopravé strany dovedou prosadit dost ambiciózní enviromentální politiku.

Martin na otázku, zda bude mít Irsko vládu před 8. Červnem, odpověděl: „V této fázi si nejsem jist.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.