Čína ve velkém nakupovala ruskou ropu Urals

V prvním čtvrtletí letošního roku byly čínské nákupy ropy Urals navzdory pandemii rekordní zřejmě díky příznivé ceně.

Podle zprávy agentury Argus nakoupila Čína v prvním čtvrtletí letošního roku rekordní množství ruské ropy Urals, informovaly noviny Vědomosti. Mělo se jednat o 4 miliony tun. Ve čtvrtém kvartále roku 2019 nakoupila Čína celkem 2,5 milionů tun ruské ropy Urals. Poslední rekordní nákupy ropy Urals provedla Číny ve třetím čtvrtletí roku 2018. Jednalo se 2,7 milionu tun.

Ruská ropa v prvním čtvrtletí letošní roku směřovala do Číny po moři a prostřednictvím několika přístavů na severu Číny. Severu země se epidemie nového koronaviru dotkla méně a funguje zde celá řada nezávislých závodů. V lednu nakoupila Čína 2,3 miliony tun ruské ropy. Následně v únoru se její nákupy kvůli koronaviru snížily jen na 520 tisíc tun. V březnu došlo k oživení a Čína nakoupila celkem 1,2 milionů tun ropy. V dubnu se pak jednalo o 2,1 milion tun, což představuje 24 % veškerého vývozu ropy Urals po moři. K nárůstu nákupů došlo díky obnovování hospodářských aktivit v Číně a také díky levné ceně ropy Urals na trhu. Na konci března byla ropa Urals o 4,75 dolarů na barel levnější, což bylo největší zlevnění od roku 2008. Čína patří k důležitým odbytištém ruské ropy (i plynu). Prostřednictvím ropovodů nakoupila z Ruska v roce 2019 40 milionů tun ropy.

Nákupy ruské ropy Urals zvýšily během dubna i některé západní zemi. Nizozemsko nakoupilo skoro 4 miliony tun ropy Urals, vyrostly ale také dodávky do Finska (do 3 milionů tun, což je nárůst o 270 tisíc tun), do Řecka (o 440 tisíc, na 840 tisíc tun) a do Litvy (o 100 tisíc na 1,8 miliony tun). Naopak svoje nákupy snížily Turecko a Itálie.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.