Reformu ruské ústavy podporuje 47 % dotázaných Rusů

Nový dubnový průzkum veřejného mínění ukazuje na nárůst podpory pro ústavní změny v Rusku.

Skoro polovina dotázaných občanů Ruska, celkem 47 %, je ochotna podpořit v hlasování připravenou reformu ústavy, zjistil nový průzkum veřejného mínění Levada Centra. Proti změnám by potom hlasovalo 31 % respondentů v případě, že by se všenárodní hlasování konalo v nejbližších měsících.

Dalších 22 % dotázaných si na věc neudělalo žádný názor a neví. Nový průzkum byl proveden v dubnu. V předchozím průzkumu, který proběhl v březnu letošního roku, plánovalo hlasovat pro změny 40 % a proti pak 34 % dotázaných.

Průzkum dále ukazuje, že účast v hlasování plánuje 65 % dotázaných, v březnu to bylo 54 %. Celkem 19 % se hlasování účastnit nechce. V březnu se jednalo o 27 %. Dalších 15 % zatím neví, zda se k hlasování dostaví. Ukázalo se také, že ti, kteří se změnou ústavy nesouhlasí, hlasovat nepůjdou.

Průzkum v dubnu provedlo Levada Centrum prostřednictvím telefonických rozhovorů, což se podle sociologů promítlo na výsledcích, protože po telefonu mají lidé tendenci k loajálnějším odpovědím vůči vládě. Ukázalo se dále, že 53 % mladých lidí plánuje jít hlasovat, mezi staršími lidmi jde o 77 %. Mezi mladými bude pro změny 38 % a proti 41 %. Podobně vypadá rozvrstvení v případě Moskvy: 31 % dotázaných Moskvanů změny ústavy podporuje, ale 45 % je proti.  Pokud se bude zhoršovat rating současného prezidenta Vladimira Putina a poroste nespokojenost a napětí, dojde také k poklesu podpory ústavních změn, konstatoval šéf Levada Centra Lev Gudkov. Gudkov ale také dodal, že dalším trendem je, že odpůrci změn se voleb neúčastní. Na účast v hlasování podle něj bude mít také vliv pandemická situace v zemi. V případě, že pandemie bude ustupovat pomalu, bude se účast snižovat.

Všenárodní hlasování o změnách ústavy muselo být odloženo kvůli pandemii koronaviru. Původně se mělo konat 22. dubna, nyní se orientačně v Kremlu hovoří o červenci, někdy kolem 8. července. Další možností je potom září, na které tradičně připadá tzv. „Jednotný hlasovací den“ (tzn. konají se doplňovací či pravidelné volby různých typů). Datum musí potvrdit dekretem prezident Vladimir Putin.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.