Zelenskij je na Ukrajině stále populární i přes zklamání

Rok od nastoupení do úřadu má ukrajinský prezident slušnou podporu, i když ve společnosti je znát zklamání z vládní politiky.

Za první rok ve funkci si ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij udržel vedení v ratingu popularity, píše ruský list Nězavisimaja gazeta v článku své kyjevské korespondentky Tatjany Ivženkové.

Nicméně karanténní omezení a sociální i hospodářské problémy si vybírají svoji daň. Před rokem viděli Ukrajinci svoji budoucnost s mnohem větším optimismem.

Průzkum veřejného mínění Centra Razumkova ukazuje, že jen 29 % dotázaných ukrajinských občanů je toho mínění, že země směřuje správným směrem.  Na druhou stranu 49 % má opačné mínění. A dalších 14 % dotázaných si dokonce myslí, že lepší budoucnost nikdy nepřijde.

Průzkum přitom ukázal, že respondenti mají sklon hodnotit záměry prezidenta Zelenského jako upřímné a dobré. Podle průzkumu: 59 % lidí Zelenskému důvěřuje, 35 % nedůvěřuje. Například bývalému prezidentovi země, Petro Porošenkovi, důvěřuje 18 % dotázaných a nedůvěřuje mu 77 %. V případě bývalé premiérky Julie Tymošenkové jsou čísla následující: důvěřuje jí 18,5 % a nedůvěřuje celkem 74 %. Další opoziční politik, Jurij Bojko má 16 % důvěry a 66 % nedůvěry, ukázal průzkum.

Průzkum Centra Razumkova také konstatoval, že kdyby se nyní konaly prezidentské volby na Ukrajině, tak by je vyhrál současný prezident Volodymyr Zelenskij s 45 % podporou mezi rozhodnutými voliči/respondenty. Například Petro Porošenko by v potenciálních volbách dostal 13 %, Julia Tymošenková pak 5 % a Jurij Bojko 11 %.

Také další průzkum veřejného mínění z letošního dubna, který vypracoval KMIS, ukazuje na to, že Zelenskij je stále lídrem popularity. Nyní by pro něj hlasovalo 42,6 % z těch respondentů, kteří by šli určitě k volbám.

V případě voleb do ukrajinského parlamentu, Věrchovní rady, by se sem podle průzkumů KMIS i Centra Razumkova dostaly celkem 4 politické strany (překročily by 5% bariéru). Na prvním místě je vládní strana Služebník národa s 32,6 %, Opoziční platformu-Za život (Bojko) by volilo 15,8 %, Evropskou solidaritu (Porošenko) 15,2 % a stranu Vlast (Tymošenková) 12 %.

Výsledky posledních průzkumů tak ukazují, že mnozí Ukrajinci sice začali pochybovat o správnosti politického směřování země, ale na druhou stranu jsou stále ochotni ve volbách hlasovat pro politiky, kteří zemi dnes vedou. I když se ve společnosti postupně projevuje zklamání se současnou vládou, tak hlavním terčem kritiky je vládní strana Služebník národa, a nikoliv prezident Zelenskij, upozornil politolog Volodymyr Fesenko. Občané pociťují k prezidentovi osobní sympatie, které neodpovídají hodnocení jeho politické práce jako prezidenta. Na druhou stranu voliči, kteří odmítli tradiční politické lídry a staré elity, svoje mínění o nich po roce nezměnili ani v kontextu zklamání z prezidenství Volodymyra Zelenského, ke kterému na politické scéně chybí alternativa, dodává ukrajinský politolog Fesenko.

Ilustrační foto: Autor  -Administrativa prezidenta Ukrajiny via Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.