Mexiko začne otevírat ekonomiku, i když počty nemocných rostou

Vláda je pod domácím tlakem i pod tlakem USA, aby začala otevírat ekonomiku. Ve hře jsou totiž přerušené dodavatelské řetězce.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador (AMLO) přislíbil otevření mexické ekonomiky během příštího týdne. Prezident je pod tlakem doma i ze strany USA, aby mexickou ekonomiku znovu nastartoval, a to navzdory tomu, že počet případů nemoci COVID-19 v zemi roste, počet testů je stále neadekvátní a tamní nemocnice čelí návalu.

Podle slov ministryně pro ekonomiku Mexika Graciely Marquezové se bude jednat o postupné a opatrné kroky k otevření ekonomiky. Od 18. května by se měly otevřít automobilky, stavební firmy nebo doly. Zní ale varování před tím, že otevření automobilek uprostřed pandemie povede k tomu, že se nemoc dostane mimo kontrolu.

Karanténní opatření mají v zemi pokračovat. Nicméně oblasti jako automobilový průmysl, doly nebo stavebnictví byly v Mexiku z rozhodnutí Generální zdravotní rady označeny za „klíčové“, a proto se otevřou.

Mexiko je pod tlakem USA, aby otevřelo svoje automobilky, protože jejich zavření způsobuje problémy v dodavatelských řetězcích a znemožňuje otevření továren v USA a v Kanadě.

Například v úterý 12. května bylo v Mexiku přes 38 tisíc potvrzených případů nemoci COVID-19 a nemoci podlehlo celkem skoro 4 tisíce lidí. Jen v úterý vzrostl počet nakažených  o 1997 lidí a zemřelo jich 353. (Zcela aktuální informace najdete zde, mění se s každým dnem – pozn.red.)Mexické úřady uznávají, že ve skutečnosti je v Mexiku několikanásobně větší počet nemocných. Mexiko málo testuje – země má skoro 130 milionů obyvatel, ale zatím provedla jenom 120 tisíc testů.  Tento stav tak komplikuje hodnocení dopadů znovuotevření ekonomiky nebo jejích částí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.