Evropské a americké společnosti se rozcházejí v pohledu na budoucnost ropy a plynu

BP, Royal Dutch Shell nebo Total investují do zelené energetiky v očekávání poptávkového zlomu. Jejich americké protějšky budoucnosti ropy a plynu stále věří.

S nástupem koronavirové pandemie začaly velké evropské ropné a plynové firmy investovat velký podíl peněz do zelených energetických projektů. Reagují tak na očekávaný pokles poptávky po fosilních palivech způsobený pandemií, informuje agentura Reuters.

Společnosti British Petroleum, Royal Dutch Shell a Total jednají v souladu s Evropskou unií a jejími představami o ekonomice s nižším využitím uhlíku. Tato situace zdůrazňuje rozdílný přístup evropských a amerických firem. V USA je vláda stále věrna ropě a plynu.

V kontextu poklesu poptávky po ropě a plynu musely velké firmy prudce snížit kapitálové výdaje. Evropské firmy zaměřily škrty v investicích především na ropné a plynové aktivity, zatímco v aktivitách, které se týkají obnovitelné energie a nízkých emisí, je možné vidět relativní nárůst, zjistil Reuters.

Společnosti a jejich investoři říkají, že vrchol poptávky po fosilních palivech očekávají dříve, než se doposud věřilo. EU bude podle očekávání zaměřovat ekonomický stimul na zelenou infrastrukturu. Evropské společnosti se tak soustředí na investice do oblasti zelené energie a nízkých emisí, ukazuje analýza Reuters (v originálu článku doporučujeme konkrétní grafy).

Americké ropné a plynařské společnosti jdou jinou cestou. Americká vláda patří k hlasitým zastáncům fosilních paliv a expanze jejich využití, Trumpova administrativa dlouhodobě pochybuje o vědeckých důkazech o klimatické změně. Například šéf firmy Chevron Mike Wirth očekává, že poptávka po ropě a plynu se po skončení pandemie opět zvedne. Svět podle něj není na jiné zdroje energie připraven.

Darren Woods z firmy Exxon Mobil řekl v nedávném rozhovoru, že na dlouhodobém plánu podnikání firmy se nic nemění.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.