Turecko a Rusko se shodly na příměří v Libyi

Velitel Libyjské národní armády Haftar den před tím oznámil stažení se z oblasti kolem Tripolisu.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho turecký protějšek Mevlut Cavusoglu podpořili okamžité příměří v Libyi, informovalo ve čtvrtek ruské ministerstvo zahraničí. Ministři se na tom shodli v telefonickém rozhovoru.

Oba šéfdiplomaté také podpořili obnovení politického procesu pod vedením OSN, které by mělo najít mírové řešení pro Libyi. Lavrov a Cavusoglu si telefonovali den poté, kdy velitel Libyjské národní armády Chalífa Haftar oznámil, že stahuje svoje jednotky z oblasti Tripolisu. Tento krok vyvolal otázky ohledně jeho možností dál pokračovat v ofenzívě, která má za cíl obsadit hlavní město země.

Turecko a Rusko podporují v libyjském konfliktu každý jinou stranu. Turecko do země vyslalo vojáky na podporu oficiální libyjské vlády v Tripolisu. Rusko naopak podporuje maršála Haftara, který kontroluje značné části země. V dubnu 2019 zahájil vojenskou ofenzívu proti Tripolisu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.