Hraje se o Huawei

Kybernetická bezpečnost je v případě čínské firmy jen výmluvou. Podstatné je, že firma Huawei ohrožuje technologickou hegemonii USA.

Dave Mikichuk píše pro Asia Times, že v případě Huawei nejde vůbec o kyberbezpečnost. USA jen využívají svou technologickou sílu, aby zničily soupeře.

Huawei tvrdí, že USA riskují, že otevřely Pandořinu skříňku, pokud skutečně zavedou restrikce zakazující komukoliv využívat americká zařízení k výrobě čipů dodávaných firmě Huawei. Huawei varovala, že poslední americká sada zákazů povede k děsivému poškození globálního technologického průmyslu. Další navýšení napětí mezi oběma zeměmi nakonec dlouhodobě poškodí americké zájmy.

V reálu by to znamenalo, že klíčové firmy jako Taiwan Semiconductor Manufacturing nesmějí Huawei prodávat své polovodiče, ledaže by dostaly zvláštní povolení od americké vlády. Mluvčí firmy uvedl, že USA využívají svou technologickou sílu, aby zničily jiné firmy.

Zákaz nakonec poškodí americké zájmy, protože zahraniční firmy přestanou důvěřovat americké technologii a řetězcům.

Čína a Huawei už pohrozily odvetou. Číňané zdůrazňují poškození celého odvětví, tvrdí, že roztříštěné standardy a výrobní řetězce nikomu prospěch nepřinesou. Zástupci firmy Huawei tvrdí, že restrikce jsou namířené na udržení americké technologické dominance. Tzv. kybernetická bezpečnost je jen výmluva. Hlavní problém je, že Huawei ohrožuje technologickou hegemonii USA.

USA už dotlačily Austrálii a Nový Zéland, aby Huawei na základě obav o kyberbezpečnost zablokovaly. Kanada se zatím jasně nevyjádřila. Nejasná je pozice Velké Británie, protože Johnson nyní tvrdí, že Čína lhala o koronaviru, což by mohlo ohrozit přístup Huawei k budování sítě 5G v Británii.

Šokující zatčení Meng Wan-čou, vrcholné představitelky Huawei a dcery samotného zakladatele firmy, ve Vancouveru na žádost USA bylo jedním z prvních příznaků dramaticky napjatých vztahů mezi oběma zeměmi.

USA požadují její vydání a tvrdí, že se dopustila podvodu, když firma prováděla obchody s Íránem. Mnoho lidí se domnívá, že Meng se v USA nemůže dostat spravedlivého procesu, protože USA jsou posedlé tím udělat z ní exemplární příklad potrestání.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační foto: Autor – VSS (archiv !Argumentu)

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.