Z tripolské fronty se prý stáhli ruští žoldáci

Evakuace těchto jednotek znamená oslabení Haftara a další neúspěch jeho ofenzívy proti hlavnímu městu.

Stovky ruských soukromých žoldáků byly prý v pondělí evakuovány poté, co se stáhly z fronty kolem hlavního města Tripolisu, kde bojovaly proti vládním jednotkám. Jedná se další neúspěch rok trvající ofenzívy velitele Chalífy Haftara, který ovládá východ země, píše článek televize Al Jazeera.

Informace o tom, že ruští žoldáci soukromé paramilitární firmy Wagner byli evakuováni, přinesly zdroje blízké tripolské vládě národní jednoty. Mělo se jednat o asi 1500 až 1600 žoldáků, kteří byli v Libyi na smlouvu a podporovali právě Haftara a jeho Libyjskou národní armádu. Podle dalších informací se žoldáci i s vybavením přesunuli na západ Libye do oblasti kolem Jufry. Mluvčí Libyjské národní armády popřel, že by v jejích řadách bojovali cizinci.

Přítomnost ruských žoldáků je dokumentována diplomaty a žurnalisty, píše dále Al Jazeera. Podle uniklé zprávy OSN měla soukromá vojenská firma Wagner Group umístit v Libyi celkem 1200 žoldáků. Identifikováni byli prostřednictvím vybavení, které je typické pro ruské vojáky. Mezi žoldáky této ruské soukromé firmy, která má mít spojení do Kremlu, jsou většinou Rusové, ale i Bělorusové, Moldavané, Srbové a Ukrajinci, tvrdí OSN. Rusko jakékoliv angažmá odmítá.

Haftar má podporu Ruska, Egypta a Spojených arabských emirátů. Naopak vláda národní jednoty v Tripolisu je podporována Tureckem a využívá syrských bojovníků napojených na Turecko. Haftar zase využívá Súdánců.

V posledních týdnech zaznamenala vláda v Tripolisu s podporou Turecka vojenské úspěchy, obsadila řadu měst a také leteckou základnu al-Watiya, zničila také některé ruské obranné systémy.

Odbornicí vidí stažení ruských žoldáků jako významnou událost, protože z tripolské fronty odešly nejefektivnější jednotky. To znamená špatnou zprávu pro Haftara. Důvod pro stažení není jasný, ale je třeba si všimnout, že v posledním týdnu Turecko posílilo svoji leteckou přítomnost v Libyi a oslabilo strategické výhody ruských žoldáků, sdělil Emad Badi, odborník z Atlantické rady.

Haftarovy jednotky se v posledních dvou dnech stahují z některých pozic na jihu hlavního města. Má se jednat o humanitární gesto. Nicméně i nadále kontrolují město Tarhúna na jihu od Tripolisu.

Libye je bez centrální vlády již 9 let. Od roku 2014 je země rozdělena mezi rivalitní vlády na východě a západě země. Konflikt se stal proxy válkou mezi zahraničními spojenci obou stran.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.