Britové v karanténě ve velkém nakupovali potraviny. Pokořili 25 let starý rekord

Podobně jako v jiných zemích zvýšila karanténa v Británii prodeje potravin. Dokonce nejvíc za čtvrtstoletí.

Během posledních 12 týdnů do 17. května se ve Velké Británii zvýšily prodeje v obchodech s potravinami o 14,3 %. Jedná se o číslo, které se dá porovnávat jenom s rekordem v roce 1994. Ke zvýšení došlo nyní v souvislosti s karanténními opatřeními.

V průzkumu trhu firmy Kantar byla zahrnuta jak doba před karanténou v březnu, tak i dalších osm týdnů, kdy vláda doporučila lidem zůstávat doma. Karanténní opatření platí v Británii od 27. března a postupně se změkčují. Nárůst prodejů hlásí všechny velké prodejní řetězce v zemi: Tesco, Sainsbury’s, Morissons‘ a Asda. Největší nárůst ale zaznamenal řetězec Co-operative, který je šestkou na britském trhu s potravinami – zde byl nárůst o 30,8 %.

Kantar informoval, že v posledních 4 týdnech (před 17. květnem) došlo k nárůstu nákupů potravin o 17,2 % v meziročním srovnání. Odpovídá to době, kdy vláda začala uvolňovat některá opatření. Podle čísel průzkumu lidé v Británii navštívili supermarkety průměrně 3,5 x za týden a utratili zde v průměru 27,41 liber – skoro o 50 % více než v době před krizí.

Podobný vývoj bylo možné sledovat v jiných zemích, včetně České republiky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.