Loď, která jediná může dostavit Severní proud 2, zřejmě změnila majitele

Jedná se o krok, který by měl snížit rizika amerických sankcí proti německo-ruskému plynovodu.

„Akademik Čerskij“, jediná ruská loď, která umožňuje klást podmořské plynové potrubí, a počítá se s ní na dostavbu plynovodu Severní proud 2, zřejmě změnila majitele, informují noviny RBK. Jejím vlastníkem má nyní být samarský energetický fond, předchozím majitelem byla dceřiná firma společnosti Gazprom OOO Gazprom flot.

Důvodem zřejmě jsou americké sankce proti plynovodu Severní proud 2, které byly zavedeny v prosinci 2019. Sankce slibovaly, že na černé listině se ocitne každá společnost, která se bude podílet na dostavbě plynovodu. Loď Akademik Čerskij se může na listině ocitnout – v takovém případě jí budou odepřeny jakékoliv mezinárodní služby (opravy nebo doplnění zásob). V USA už od minulého týdne plánují zavedení dalších sankcí proti dostavbě plynovodu, které cílí právě na lodě a majitele lodí, které by se na dostavbě plynovodu podílely.

Samarský energetický fond je společnost, která, alespoň podle záznamů k 31. březnu, patřila do skupiny Gazprom. 51 % patří skupině Gazprom těploenergo a 49 % Gazprom mežregiongaz Samara, obě firmy patří do skupiny Gazprom mežregiongaz. Ovšem fond sám není veřejnou společností, takže nemusí informovat o svých podílnících a jeho vlastník se mohl změnit, k 1. dubnu byl však fond stále v portfoliu Gazpromu.

Firma Gazprom měžregiongaz i Gazprom Flot již na černé listině USA jsou. Zanést na černou listinu celou ruskou korporaci Gazprom ale není kvůli její velikosti možné. Švýcarská společnost Allseas, jejíž loď původně podmořské potrubí plynovodu kladla, musela práce kvůli americkým sankcím zastavit.

Rusko počítá s dostavbou plynovodu Severní proud 2, který spojuje Rusko a Německo, během letošního roku, nejpozději na začátku roku 2021.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.