Jižní Korea naleje do ekonomiky třetí stimul

Vedle podpory pracovních míst a malých i středních firem mají finance směřovat na výzkum vakcíny a na kupóny pro posílení spotřeby.

Jižní Korea oznámila už třetí stimulační balíček pro ekonomiku vzhledem k tomu, že země čelí kvůli pandemii  největším problémům s hospodářským růstem od krize v roce 1998. Další balíček má hodnotu 28,8 miliard dolarů, respektive celkem 35,3 bilionů wonů. Celkem už dělají ekonomické stimuly 270 bilionů wonů, což je asi 5 bilionů korun. Celkově se jedná o podporu v rozsahu 14 % HDP země.

Poslední, třetí balíček je zaměřen na výdaje na ochranu pracovních míst, vývoj a výzkum vakcíny proti nemoci COVID-19 a na slevové kupóny, které mají podpořit spotřebu. Vláda také poskytne malému a střednímu byznysu půjčky. Ministr financí Jižní Koreje Hong Nam-ki řekl, že vláda brala ohledy na dřívější obavy ze zvýšení zadlužení země, které má nyní vyrůst na 43,5 % HDP (před pandemií bylo zadlužení kolem 40 % HDP). Podle něj ale vláda nemá na výběr, protože země čelí ekonomické krizi a fiskální politiku jako poslední obranný val potřebuje. Jedním z významných dopadů krize v Jižní Koreji byl citelný pokles exportů.

K tomu, aby Jižní Korea financovala státní rozpočet, vydá dalších 23,8 bilionů wonů státních dluhopisů. Bude to znamenat, že celková emise státních dluhopisů se letos zvýší na 167,8 bilionů wonů. Jde o čistý nárůst emise dluhopisů v hodnotě 108,5 bilionů, dvakrát více než v minulém roce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.