OPEC a Rusko se dohodly na prodloužení snížení produkce ropy

Hlavní tíhu snížení v hodnotě 10 milionů barelů denně ponesou Saúdská Arábie a Rusko. Obě země očekávají dodržování dohody ostatními. Mexiko s dohodou nesouhlasí.

Nárůst cen zafungoval jako motivace, informovaly noviny Financial Times.

Trh ropy je poničen koronavirovou pandemií, ale přesto ceny ropy vzrostly na 40 dolarů za barel. Proto se OPEC a Rusko dohodly, že rekordní snížení produkce prodlouží.

Hlavní tíhu na sebe vezme Saúdská Arábie a Rusko. Celkově se jedná o 10 milionů barelů, které nemají být na trhu. Obě hlavní země ale daly najevo, že chtějí větší dodržování dohod od ostatních.

Poslední dohoda se váže k dubnovému ujednání, které ukončilo cenovou válku mezi Saúdskiu Arábií a Ruskem. Dohody bylo jednomyslně dosaženo jak ve formátu OPEC, tak ve formátu OPEC+. Dohodu přivítaly také Spojené státy.

Ropné odvětví prochází velice volatilním obdobím kvůli pandemii, která hluboce zasáhla odvětví dopravy a cestovního ruchu. Ujednání v rámci OPEC+ se tak může stát stabilizujícím faktorem.

OPEC stále očekává, že poptávka po ropě se ze 100 milionů barelů za den propadne o 9 milionů barelů. Což znamená obrovské výpadky příjmů pro ropné země a také škrty investic pro ropné firmy.

Moskva byla nakloněná „uvolnění“ škrtů, protože se obává, že nárůst cen do hry znovu vrátí americké producenty břidlic. Globální ekonomika by měla nastoupit cestu oživení, neboť země se postupně dostávají z karantény.

Mexiko se ovšem této dohody nezúčastní, mělo problém souhlasit už v prvním případě dubnové dohody. USA ovšem budou mít z dohody radost, tvrdí článek. Donald Trump už předtím děkoval Rusku a Saúdské Arábii, že díky jejich dohodě se americká těžba břidlic nestala „bezcennou.“

I tak se ale očekává, že americká produkce letos poklesne. Také se očekává, že se globální poptávka po ropě zvýší. Příkladem je Čína, kde se domácí poptávka již dostala skoro na úroveň před krizí.

Je jasné, že Saúdové nyní „zakleknou“ na členy OPEC, kteří nedodržovali dané kvóty, zejména jde o Nigérii a Irák.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.