EU chce regulovat internet, protože odmítá „negativní důsledky neregulovaného kapitalismu“

Evropská unie chce omezit monopol amerických korporací a oslabit evropskou závislost na jejich internetových službách.

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová sdělila, že EU stojí před nutností regulovat americké internetové giganty. V září by EU měla dokončit opoznámkovaný návrh nového zákona o digitálních službách.

Koronavirová pandemie a poptávka po amerických internetových službách podle eurokomisařky ukazuje, že EU musí plánování nového zákona urychlit. EU se přitom bude snažit omezit nebo odvrátit situace, kdy se firmy jako Amazon, Google a Facebook dostávají do pozice monopolů: „…koronavirus ukázal, jak jsme závislí na amerických korporacích, a to je pro nás budíček“, cituje článek Vestagerovou.

Předpokládá se, že do 8. září letošního roku bude návrh zákona o digitálních službách opoznámkovaný a bude připraven k navržení. Velké technologické společnosti už začaly lobbovat proti jedné z hlavních premis návrhu, která se týká problému hate-speech (nenávistného jazyka) a jeho regulace.

Vestargerová také řekla, že v budoucnu by technologické společnosti měly nést odpovědnost za to, co nabízejí. Je podle ní nutné, aby internet byl evropsky regulovaný, což má být nástrojem proti kontrole trhu jedinou firmou. Vestargerová dále řekla: „Chceme soutěž, ale chceme i demokracii, a odmítáme negativní důsledky neregulovaného kapitalismu.“ Celý návrh zákona EU bude zveřejněn v prosinci letošního roku.

Iniciativa má paralelu s vývojem ve Spojených státech. Americký prezident Donald Trump dekretem odvolal platnost článku 230 amerického zákona o slušné komunikaci, který chránil velké technologické firmy před odpovědností za obsah. Článek 230 zněl takto: „Žádný poskytovatel nebo uživatel interaktivní počítačové služby nebude považován za vydavatele nebo původce informace, kterou poskytl jiný poskytovatel informačního obsahu.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.