USA a Rusko chtějí jednat o kontrole jaderných zbraní. Otazníky jsou kolem Číny

Americká a ruská strana se předběžně dohodly na zahájení diskuze o osudu poslední platné dohody New START. Je zde „čínské ale“.

USA a Rusko se předběžně dohodly na obnovení debaty o kontrole nad jadernými zbraněmi. K jednání bude přizvána také Čína, což ale zatím budí řadu otázek o dalším vývoji jednání.

Mezi Washingtonem a Moskvou v daný moment platí poslední dohoda o omezování jaderných zbraní, dohoda New START podepsaná v roce 2010 v Praze. Čína, která je jadernou velmocí, není a nebyla součástí této dohody a ani dalších dohod o kontrole jaderných zbraní.

Podle zvláštního amerického vyslance pro kontrolu zbraní Marshalla S. Billingslea se USA a Rusko předběžně dohodly na tom, že během června začnou jednat. K jednání je přizvána také Čína. Nové rozhovory o dohodě New START mají začít 22. června ve Vídni.

New START omezuje počty jaderných hlavic ve výzbroji Ruska a USA. Rusko navrhovalo prodloužení dohody, ale Trumpova administrativa trvala na tom, aby do jednání byla zahrnuta také Čína. Ta se už v lednu vyjádřila k takovým rozhovorům negativně, zatímco Moskva trvala na tom, že na Čínu nebude v této věci tlačit.

Podle slov náměstka ministra zahraničních věcí Ruska Sergeje Rjabkova není Čína na takové jednání připravena ani nyní. Bude tedy záležet na USA, zda je pro ně účast Číny imperativem, nebo zda si cení pokračování dialogu o kontrole jaderných zbraní s Ruskem, řekl dále Rjabkov. Podle posledních informací Čína skutečně jednání odmítla. Podle slov ruského specialisty Vasilije Kašina hlavní problém spočívá v tom, že Čína by svůj podíl na případné dohodě tohoto typu vnímala jako nerovný. Dohoda by totiž omezovala čínský jaderný arzenál na nižší úrovni než je ten americký a ruský…

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.