Napětí mezi Austrálií a Čínou se přeneslo do oblasti vzdělávání

Mezinárodní vzdělávání je čtvrtým největším sektorem australské ekonomiky. Čína nyní chce, aby její studenti znovu zvážili studium v Austrálii.

Australský premiér Scott Morrison odmítl, že by jeho země vyměnila svoje hodnoty za nátlak, ať by přišel od kohokoliv. Morrison tak reagoval na zhoršení vzájemných vztahů Austrálie a Číny, které vyvolalo australské volání po vyšetřování čínského postupu při vypuknutí epidemie nemoci COVID-19. Tento krok Austrálie vyvolal zlost Číny. Světové zdravotní shromáždění (World Health Assembly) podpořilo v květnu díky lobování Austrálie a EU nezávislé vyšetřování událostí v prvním ohnisku nákazy v čínském Wu-chanu.

Čínské ministerstvo školství dalo najevo, že čínští studenti by měli znovu zvážit svou volbu studovat v Austrálii. Pro australskou ekonomiku je mezinárodní vzdělávání významným (čtvrtým největším) sektorem ekonomiky v hodnotě 26 miliard dolarů ročně, uvádí Reuters.

Nejedná se o první takový krok Číny vůči Austrálii. Čína také zakázala dovozy hovězího z Austrálie a zavedla cla na australský ječmen. Vedle toho doporučila čínským turistům se Austrálii vyhnout. Důvodem měly být rasistické útoky na Asiaty během pandemie, což Morrison označil za nesmysl, který si čínský vláda vymyslela.

Z koalice Skupina osmi, která reprezentuje australské univerzity, zaznělo, že se mezinárodní vzdělávání nyní využívá k politickým hrám. Vicekancléřka Monashovy univerzity Margaret Gardnerová sdělila, že univerzity a studenti se stali zajatci ve velmi napjatých vztazích mezi Čínou a Austrálií.

Čína je největším obchodním partnerem Austrálie se vzájemným obchodem v ceně 235 miliard australských dolarů. V Austrálii studují studenti z celkem 100 zemí světa. Mnozí z nich se kvůli pandemii nebyli schopni do Austrálie vrátit, ale podle informací z Australské národní univerzity je většina z jejích studentů stále zapsaná ke studiu a 65 % čínských studentů je v Austrálii.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.