Conte: Itálie se po krizi nemá vrátit k normálu. V plánu jsou reformy

Italský premiér vidí současnou krizi jako příležitost ke změně a k odstranění překážek, které Itálii brzdí.

Itálie si po skončení pandemie nemoci COVID-19 nemůže dovolit návrat k normálu, řekl premiér země Giuseppe Conte. Podle Conteho je současná krize příležitostí k reformě.

Conte ve svém sobotním veřejném projevu prohlásil, že je třeba vypracovat jasný projekt, který bude východiskem z krize: „Musíme využít (situace) a obrátit krizi v příležitost a odstranit překážky, které Itálii zpomalovaly.“

Podle slov italského premiéra jeho koaliční vláda pracuje na reformním plánu: má jít o zjednodušení byrokracie, větší na digitální investice a zelenou energii, zlepšení vzdělávání, podporu nejchudších a uvedení žen do pracovního procesu.

Letos země očekává ekonomický propad ve výši asi 8 % HDP. Itálie patří k nejpostiženějším evropským zemím pandemií nového koronaviru. Měla by se také stát jednou ze zemí, kam by měla zamířit podpora EU v rámci fondu obnovy. Fond by měl mít podle návrhu Evropské komise objem 750 miliard eur.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.