Firma Tesla bude kupovat kobalt od Glencore

Poslední krok ukazuje, že Tesla rozšiřuje svou výrobu a stará se o zajištění vlastních zdrojů.

Firma Tesla bude kupovat kobalt od švýcarské firmy a využívat ho ve svých továrnách v Berlínu a Šanghaji, informovaly noviny Financial Times. Kobalt bude využíván do baterií aut firmy Tesla. Pro firmu Glencore jde o velice pozitivní zprávu, ale Tesla tím dává najevo svou rostoucí závislost na dolech v Demokratické republice Kongo.

Tento krok ovšem zároveň ukazuje, že Tesla rozšiřuje svou výrobu a stará se o zajištění vlastních zdrojů. Například Volkswagen se v případě baterií spoléhá na externí dodavatele.

60 % ze světového kobaltu se těží v Demokratické republice Kongo. Pětina z toho se těží ručně a podílí se na tom také děti. Tesla chce mít díky smlouvě s Glencore kontrolu nad těžbou a nad následným zpracováním v Číně.

Tesla si je ovšem vědoma, že v Kongu je využívána dětská práce, a proto se Tesla angažuje v tom, že se výrobci baterií zapojili do Responsible Miners Initiative, která stanovuje standardy pro těžbu.

Výrobní kapacita pro baterie firmy Tesla se má během několika příštích let zvýšit o 570 %, uvádí článek.

Firma Glencore, vedená miliardářem Ivanem Glasenbergem, je největším producentem kobaltu, který těží v Demokratické republice Kongo, a těží také nikl v Austrálii a Kanadě. V roce 2018 klesly silně ceny kobaltu a od té doby se firma Glencore snaží uzavřít dlouhodobé smlouvy s automobilkami.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.