Porošenko popřel nátlak ze strany Bidena

Bývalý ukrajinský prezident řekl, že „nikdy“ nebyl pod tlakem Bidena nebo dalších představitelů USA.

Bývalý prezident Ukrajiny Petro Porošenko v nedělním rozhovoru pro CNN popřel, že by na něj kdy bývalý viceprezident USA Joe Biden vyvíjel nátlak kvůli firmě Burisma. Bidenův syn byl členem správní rady této společnosti.

„Moje absolutně jasná odpověď je: ne, nikdy“, řekl Porošenko v rozhovoru s televizí CNN, žádný tlak na něj nevykonávali ani Biden a prezident Barack Obama či viceprezident Mike Pence a prezident Donald Trump.

Porošenko se stal prezidentem Ukrajiny v roce 2014. Ve stejném roce se stal Hunter Biden členem správní rady kyjevské společnosti Burisma Holding. Viceprezident Biden a další ve stejné době pracovali na pomoci Ukrajině v jejím boji proti korupci a na reformách země. Hunter Biden byl v radě společnosti Burisma do roku 2019.

Donald Trump a jeho právník Rudy Guiliani tvrdí, že Biden vytvářel tlak na Porošenka, aby odvolal generálního prokurátora Ukrajiny, který vyšetřoval společnost Burisma. Biden se tak měl snažit ochránit syna. Věc je v USA předmětem vyšetřování a obvinění, že zadržoval vojenskou pomoc Ukrajině, bylo důvodem (neúspěšného) impeachmentu prezidenta Trumpa.

Podle únorového průzkumu POLITICO/Morning Consult si většina voličů v USA myslí, že zaměstnání Huntera Bidena v ukrajinské firmě Burisma v době, kdy se jeho otec angažoval na Ukrajině, bylo nesprávné.

Ilustrační foto – Autor: Адміністрація Президента України, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=72812895

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.