Bojkotované parlamentní volby v Srbsku vyhrála s velkým náskokem Vučićova strana

Vládnoucí strana současného prezidenta slaví úspěch. Politická opozice volby bojkotovala a jejich výsledek považuje za nelegitimní.

Koalice kolem vládní Srbské pokrokové strany vyhrála parlamentní volby v Srbsku. Získala celkem 63,5 % mandátů. Do parlamentu se potom dostala ještě dvě menší politická uskupení, která překročila tříprocentní hranici.

Srbské parlamentní volby se konaly v neděli. Byly to první volby, které se v Evropě konaly od vypuknutí koronavirové pandemie. Volbám dominoval současný prezident země Aleksandar Vučić; jeho jméno bylo na volební kandidátce, i když do parlamentu nekandidoval.

Mladší koaliční partner dosavadní vlády Socialistická strana- Sjednocené Srbsko získala celkem 10,3 % hlasů. Na třetím místě skončila opoziční strana Srbská vlastenecká aliance, který dostala 4 % hlasů voličů.

Podle předběžných výsledků, který musí být ještě finalizovány, bude mít Vučićova strana celkem 187 mandátů v celkem 250členném parlamentu země.

Vláda pro letošní volby snížila hranici pro vstup do parlamentu z 5 na 3 %. Tento ústupek ale nezměnil nic na tom, že řada opozičních stran se rozhodla volby bojkotovat. Opoziční strany, které volby bojkotovaly, se spojily do Aliance pro Srbsko. Svůj bojkot voleb považují za úspěch – do volebních místností přišlo méně než 50 % oprávněných voličů.  Aliance tvrdí, že vláda tak nemá legitimitu. V Srbsku ovšem neexistuje zákon, který by stanovoval kolik voličů se musí voleb účastnit, aby byl výsledek voleb platný.

Opozice dále tvrdí, že se Srbsko ocitlo v politické krizi. Pokračování v dosavadním vývoji bude znamenat cestu k nestabilitě a napětí, řešením situace by mohla být podstatná mediace ze strany Evropy a nové volby.

Některé srbské neziskové organizace informovaly o tom, že při nedělních parlamentních volbách došlo k volebním narušením, které ovšem měly spíše individuální, nikoliv masový charakter.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.