Německá ekonomika ve volném pádu

Prognózy vývoje německé ekonomiky zažily další sešup. Počítají nyní s největším propadem od existence Spolkové republiky.

Rok 2021 by ovšem měl být znovu ve znamení růstu, informovala německá Tagesschau. Počítá se, že německý HDP poklesne o 6,5 %, v březnu se ještě počítalo s 2,8 %. Pravděpodobně se tak koronavirus postará o nejhorší propad německé ekonomiky od vzniku Spolkové republiky. Ekonomové se nicméně domnívají, že příští rok se ekonomika oživí, nicméně návrat na úroveň HDP před koronavirem se dá očekávat až v roce 2022.

Eurozóna má zaznamenat ještě výraznější pokles a sice o 8,5 %. Pozitivně mají zapůsobit nejen otevírání ekonomiky, ale také podpůrná opatření vlád.

Německo má plán na oživení, kdy počítá se 130 mld. eur v tzv. konjunkturním balíčku. Přechodně se bude snižovat DPH, bude se vyplácet větší prémie na koupi elektroaut. Finanční injekce dostanou domácnosti i obce.

První čtvrtletí vykázalo Německo pokles o 2,2 %, přestože koronavirem byl postižen jen březen. Očekávání za druhý kvartál jsou pochmurná. Očekává se pokles o 12 %. Koneckonců německý průmysl klesl na nejhlubší dno za posledních dvacet let.

Rovněž se očekává nárůst bankrotů firem. Domácí cestovní ruch byl téměř umrtven, pohostinství bojuje o přežití.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.