OSN apeluje na EU, aby Izrael za případnou anexi potrestala

Podle všeho EU ale nemá jasnou strategii ohledně toho, jak by měla na plánovanou anexi Západního břehu reagovat.

OSN se pátek přidala k hlasům, které apelují na Evropskou unii, aby potrestala Izrael za případnou anexi částí Západního břehu Jordánu, informovala Reuters. OSN se tak přidala k tisícovce evropských poslanců, kteří tento požadavek už v uplynulém týdnu vyjádřili.

Generální tajemník OSN Antonio Guterres ve středu vyzval Izrael, aby od anexe upustil a varoval před tím, že tento krok znemožní šance na vyjednání míru s Palestinci, kteří se snaží o samostatný stát na tomto území.

Zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva na palestinských územích Michael Lynk v pátek dodal, že by EU měla svá varování na adresu Izraele a anexe podpořit konkrétními odvetnými kroky, tj. ekonomickými sankcemi. EU podle něj nesmí nechat anexi bez odezvy. Slovní resoluce podle Lynka nyní nestačí, pokud nestojí na rozhodnosti.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že vláda přikročí k diskuzi o anexi části území, které už Izrael okupuje na Západním břehu Jordánu, 1. července. Anexe je součástí mírového plánu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Palestinci ji odmítají jako nelegální krok. Jednání mezi Izraelem a Palestinci o míru selhaly před šesti lety a nepodařilo se je obnovit.

Tisícovka evropských poslanců požaduje, aby EU na případnou anexi reagovala „přiměřenými důsledky“. Nicméně podle informací z diplomatických zdrojů EU a dalších dokumentů nemá Evropská unie smysluplnou strategii k tomu, aby Izrael zastavila, nebo aby reagovala na možnou anexi.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.