V Polsku volili prezidenta. Volby směřují do druhého kola

Současný prezident Andrzej Duda bude ve druhém kole obhajovat mandát proti Rafalu Trzaskowskému.

V sousedním Polsku se v neděli konalo první kolo odložených prezidentských voleb. Důvodem jejich odložení byla pandemie koronaviru. Volební místnosti se otevřely v 7 hodin ráno a zavřely v 21 hodin večer.

Ve volbách se o úřad prezidenta utkal současný prezident Andrzej Duda a dalších deset protikandidátů. Nejvýraznější z nich je současný primátor Varšavy Rafal Trzaskowski. Pokud v nedělních volbách nikdo z kandidátů nezíská více než 50 % hlasů, 12. července čeká na Poláky druhé kolo. Předvolební odhady a analýzy nepředpokládaly, že by některý z kandidátů na prezidenta mohl vyhrát již v prvním kole. Předpokládalo se, že druhé kolo bude soubojem mezi Dudou a Trzaskowským. Duda slibuje pokračování sociálně konzervativní politiky strany Práva a spravedlnost, včetně jejích sociálních programů. Trzaskowski v rámci kampaně přislíbil, že sociální programy vlády PiS budou dál pokračovat, jeho hlavním cílem ale je zlepšit vztahy s Evropskou unií. Jeho zvolení by znamenalo propad vládnoucí PiS.

Podle polského deníku Gazeta.pl skončilo první kolo s převahou Andrzeje Dudy, který získal (spočítáno celkem 87 % volebních okrsků) celkem 45,24 % hlasů. Rafal Trzaskowski skončil na druhém místě s 28,92 %. Na třetím místě je pak novinář Szymon Holownia s 13,69 % hlasů v prvním kole. Znamená to, že na Polsko čeká 12. července druhé kolo prezidentských voleb, ve kterých se utká Duda a Trzaskowski o hlasy polských voličů. V prvním kole se voleb zúčastnilo 53,29 % oprávněných voličů.

Polský prezident má kromě práva veto k zákonům také určité pravomoci v oblasti obranné a zahraniční politiky.

Kvůli koronavirové pandemii probíhají letošní odložené volby v hybridním režimu – konvenční volby doplnila možnost volit korespondenčně.

Pro vstup do volebních místností platí omezení počtu lidí a dvoumetrový rozestup mezi lidmi v místnosti. Poláci volili v rouškách, které si sundávali jenom v momentě, kdy byla nutná jejich identifikace. Mohli mít i vlastní tužky a zdůrazňovala se nutnost dezinfekce rukou.

Polsko hlásí zhruba 33 tisíc případů onemocnění COVID-19, nemoci podlehlo asi 1400 lidí. Ministerstvo zdravotnictví však předpokládá, že v zemi je kolem 1,6 milionu neurčených případů nemoci.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.