Německý ministr zahraničí nevěří ve zlepšení vztahů s USA ani po odchodu Trumpa

Heiko Maas označil strukturální změny v mezinárodních vztazích za hlavní důvod svého skepticismu.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas si nemyslí, že případné nezvolení Donalda Trumpa v listopadu 2020 něco změní na současných napjatých vztazích mezi USA a Německem.

„Každý, kdo si myslí, že s demokratickým prezidentem bude v transatlantickém partnerství všechno jako dřív, podceňuje strukturální změny,“ sdělil Maas v rozhovoru pro německou agenturu DPA. Maas dodal, že transatlantické vztahy jsou důležité a důležité budou, ale „stav, v jakém se nyní nacházejí, už nesplňuje požadavky, které na ně obě strany mají“.

Současný prezident USA Donald Trump bude v listopadu obhajovat úřad prezidenta. Jeho konkurentem je demokrat Joe Biden. Trump opakovaně kritizoval Německo a požadoval po něm zvýšení výdajů na obranu na 2 % HDP, v souvislosti s dostavbou plynovodu Severní proud 2 nazval SRN zajatcem Ruska a k posledním tématům jeho kritiky Německa patří obchod. V červnu Donald Trump rozhodl o drastickém omezení počtu amerických vojsk umístěných na území Německa. Maas na to reagoval prohlášením, že došlo ke zkomplikování poválečného vojenského partnerství mezi USA a Německem.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.