Trump je hrozbou národní bezpečnosti, tvrdí reportáž televize CNN

Podle nových odhalení televize CNN ukazuje způsob, jakým Trump jedná se světovými státníky, že se sám stává hrozbou.

Televize CNN, která je k americkému prezidentovi dlouhodobě kritická, tvrdí s odkazem na nejmenované zdroje v Bílém domě, že Donald Trump opakovaně předvedl svoji nekompetentnost během telefonních rozhovorů se světovými lídry. Podle tvrzení televize dokonce došli prezidentovi poradci pro národní bezpečnost i další vysocí státní úředníci k názoru, že prezident je bezpečnostním rizikem. Prezident měl často prosazovat svou vlastní agendu, a nikoliv národní zájmy, tvrdí dále CNN.

Na CNN zaznělo, že Trump se choval pokorně k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, naopak spojence v telefonních hovorech šikanoval a choval se téměř sadisticky k ženám, především spolkové kancléřce Angele Merkelové a tehdejší britské premiérce Therese Mayové. Merkelové dokonce řekl, že je „blbá“ a že ji Rusové “mají v kapse”.

Trump v rozhovorech se světovými lídry často rád hovořil o sobě, o svém bohatství a o svých úspěších. V rozhovorech s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a ruským prezidentem Putinem rád kritizoval „idiocii“ svých předchůdců v úřadě prezidenta.

CNN tvrdí, že celkový obrázek způsobu, jakým Donald Trump vede telefonické rozhovory s jinými politiky, odpovídá tomu, jak situaci popisuje nová kniha jeho bývalého poradce pro národní bezpečnost Johna Boltona.

CNN neodhaluje identitu a pracovní pozice lidí, kteří představují zdroje informací ohledně Trumpova chování. Telefonní rozhovory šéfa Bílého domu poslouchají běžně desítky lidí. CNN prováděla s některými z nich rozhovory po dobu čtyř měsíců a zvláštní péče byla věnována tomu, aby v nich neodhalila žádná státní tajemství.

Z Bílého domu v reakci na tyto informace zaznělo, že Trump je „vyjednavač světové třídy“, který prosazuje americké národní zájmy.

CNN dále tvrdí, že vedle „skoro“ sadistického jednání s ženskými političkami se Trump šikanózně choval například k prezidentovi Francie, premiérovi Kanady i představitelům dalších západních vlád. Podobně nepřátelsky prý jednal během koronavirové krize s některými americkými guvernéry. Reportáž naznačuje, že Trump má slabost pro autoritativní lídry a že se nejtvrději chová k těm, které vnímá jako slabší.

Turecký prezident Erdogan a prezident Emmanuel Macron podle reportáže patřili mezi nejčastější iniciátory telefonických hovorů s Trumpem. Macron volal často, ale se svými nápady a požadavky se nikdy daleko nedostal.

CNN potom zvláště zdůrazňuje neslýchanost telefonátů s Erdoganem a Putinem. Trump prý přistupoval k rozhovorům s nimi nepřipraven, což ho oslabovalo ve vyjednávání, tvrdí zdroje z Bílého domu. Například o situaci v Sýrii a na Blízkém východě prý měl Trump nulové znalosti.

V hovorech s Putinem prý Trump mluvil hlavně o sobě, o svých úspěších a o neschopnosti svých předchůdců v úřadě. Snažil se prý tímto způsobem získat Putinovo uznání. Nechával expertní otázky i důležité bilaterální problémy stranou, jeho hovory s Putinem prý zněly, jako by se spolu bavili někde v sauně.

Podobně kriticky vidí CNN a její zdroje z Bílého domu také rozhovory s Erdoganem, který při nich od Trumpa získával různé ústupky nebo laskavosti. Erdoganovy telefonáty přitom obcházely běžná pravidla i protokol telefonování prezidentovi Spojených států.

Další informace najdete v původním článku v angličtině.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.