Ifo: Německá ekonomika se začíná zotavovat

Situace v německém hospodářství se od nynějška začíná zlepšovat, tvrdí německý ekonomický ústav Ifo.

Německé hospodářství se má podle ekonomického ústavu Ifo postupně zotavit ze současného historického propadu. Ifo očekává, že HDP Německa se ve druhém čtvrtletí sníží o 11,9 % ve srovnání s prvním kvartálem (leden-březen 2020). Ve třetím čtvrtletí by německé HDP mělo vzrůst o 6,9 % a v posledním kvartále roku o 3,8 %.

Situace se tedy bude zlepšovat, tvrdí ekonomický ústav, ale dodává, že celková situace je nejistá kvůli pandemii a politické reakci na ni. Ifo předpokládá, že celkově se německé HDP v tomto roce sníží o 6,7 % a v roce 2021 bude růst o 6,4 %.

Agentura Reuters zároveň informovala, že pokles německé průmyslové výroby v červnu zpomalil. Vyplývá to z údajů IHS Markit Purchuasing Managers‘ Index (PMI), které sledují asi pětinu německé ekonomiky. PMI index byl v květnu na 36,6 a v červnu je na 45,2. Zvyšující se index je zřejmě důsledkem postupného návratu k výrobě, problémům ale stále čelí poptávka a export.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.