Biden snížil Trumpův náskok ve finanční podpoře kampaně

V červnu se bývalému viceprezidentovi podařilo najít větší finanční prostředky na kampaň v rozsahu 141 milionů dolarů. Ani Trumpovi peníze nechybí.

Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden v červnu překonal v získávání finančních prostředků svého rivala Donalda Trumpa z Republikánské strany. Republikáni mají stále dost prostředků na prezidentkou kampaň, ale nové finance pro Bidena naznačují, že demokraté budou mít dostatek zdrojů na silnou předvolební operaci v řadě států, o které se povede bitva o voliče.

Podle informací mluvčího Joe Bidena získal v červnu bývalý viceprezident a Demokratický národní výbor 141 milionů dolarů. Ve druhém čtvrtletí letošního roku dostal potom sumu 282 milionů dolarů.

Republikáni informovali, že Trump získal celkem 131 milionů dolarů během letošního června a ve druhém čtvrtletí pak 266 milionů dolarů. Štáb Trumpovy kampaně sdělil, že Trump má po ruce, tj., hned k dispozici, ještě skoro 300 milionů dolarů.

Bidenova kampaň o tom kolik přesně má po ruce Biden neinformovala. Očekává se, že jde o číslo o dost menší, než je číslo současného prezidenta. Na konci května se jednalo o 122 milionů dolarů.

Pomocníci a podporovatelé Bidena rozdíl v této sumě bagatelizují. Trump podle nich už velký díl peněz vydal na reklamu, ale v mnoha státech nad ním navzdory tomu vede Biden z hlediska podpory. Nicméně platí, že dostatek financí Trumpovi umožňuje dobře nastavený začátek kampaně – například mu dává možnost rezervovat si dost reklamního času měsíce dopředu nebo připravit sofistikovanou datovou operaci, která by se zaměřila na voliče.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.