Sankce? Odpovíme na ně, varuje Ankara Brusel

Turecko slibuje reakci na případné sankce EU proti němu, zaznělo po ankarském jednání šéfdiplomatů Turecka a EU.

Turecko odpoví vlastními kroky, pokud Evropská unie zavede proti Ankaře sankce, řekl ministr zahraničí Turecka Mevlut Cavusoglu po pondělním jednání s evropským šéfdiplomatem Josepem Borellem. O jaké kroky se má jednat, nebylo specifikováno.

Francouzské zamini sdělilo během uplynulého týdnu, že ministři zemí EU budou 13. července jednat o Turecku a nové sankce proti této zemi by mohly být na pořadu dne vedle těch kroků, které byly už EU přijaty v souvislosti s tureckými vrty v ekonomické zóně Kypru.

Turecko nyní slibuje reakci na taková rozhodnutí EU, zaznělo po jednání Cavusoglu-Borell v Ankaře.

EU už zavedla zákaz cestování a zmražení aktiv pro dva turecké občany kvůli tureckým vrtům v ekonomické zóně Kypru.

Cavusoglu obvinil EU z toho, že neplní sliby a uviděl spojitost mezi tureckými vrty a dohodou s EU o migrantech z roku 2016. Dále řekl, že Turecko nebude „rukojmí“ Řecka a Kypru a vyzval EU, aby byla „nestranným mediátorem“.

Turecko i nadále očekává omluvu od Francie za incident na moři, ve kterém se účastnily francouzské a turecké válečné lodě. Francie požaduje vyšetřování NATO. Vztahy mezi Francii a Tureckem se zhoršily kvůli situaci v Libyi.

Další informace najdete v našem článku Francie a Turecko: krize eskaluje

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.