WHO nehodnotí případ dýmějového moru v Číně jako riziko

V Číně se objevil případ onemocnění dýmějového moru. WHO tvrdí, že nepředstavuje riziko. Úřady mají prý situaci pod kontrolou.

Podle úterních informací agentury Reuters nepovažuje Světová zdravotnická organizace, WHO zřejmé vypuknutí dýmějového moru v Číně jako vysoké riziko. Situace je pod kontrolou, řekla v úterním vyjádření představitelka WHO.

V neděli vydaly místní úřady ve městě Bayan Nur v čínském regionu Vnitřního Mongolska varování poté, co v místní nemocnici zaznamenali podezření na onemocnění dýmějovým morem. Případ nebyl první. V listopadu se zde objevily čtyři případy této infekce, dva z nich byly případy plicního moru. Ten je smrtelnější.

Podle mluvčí WHO Margaret Harrisové organizace situaci v Číně sleduje společně s čínskými a také mongolskými úřady. Organizace situaci v Číně nepovažuje za vysoké riziko, stále ji ovšem vyhodnocuje a monitoruje.

Dýmějový mor je onemocnění, které je vysoce infekční a často vede k úmrtím. V době středověku se nemoc nazývala „Černá smrt“ a byla příčinou pro obrovské demografické ztráty ve většině Evropy. Případy moru nejsou dnes v Číně nezvyklé, i když v posledních letech jsou spíše raritou.

Rusko na objevení nemoci v Číně a také v minulém týdnu v Mongolsku reagovalo zákazem lovu svišťů na hranici s Mongolskem, kde k takovému lovu dochází. Stejný zákaz platí v Číně. Svišti jsou v tomto regionu také konzumováni. Hlodavci jsou považováni za přenašeče této nemoci.

Psali jsme

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.