Rusko vidí skupinu G7 jako „odumírající“ formát a o summitu nejedná

Moskva dává přednost jednáním v rámci velké pětky stálých členů RB OSN, skupiny G20, BRICSu či Šanghajské organizace spolupráce. V žádném z uskupení nechybí Čína…

Náměstek ministra zahraničí Ruské federace Sergej Rjabkov označil nápad na rozšíření summitu skupiny G7 za „škodlivý“. Podle něj není možné jakékoliv mezinárodní otázky vyřešit bez účasti Číny, Rusko tudíž považuje formát G7 za „odumírající“. O své případné úloze na summitu Rusko se Spojenými státy nejednalo, Moskva totiž považuje za vhodnější jiné formáty mezinárodních jednání. Rjabkov zmínil skupinu G20, BRICS nebo Šanghajskou organizaci spolupráce.

Rjabkov odmítl informace americké ambasády v Rusku, že Moskva a Washington již o možné ruské účasti na podzimním summitu jednaly. „…velvyslanec Sullivan se prostě zmýlil,“ řekl Rjabkov.

Náměstek Rjabkov připomenul nedávnou ruskou iniciativu uspořádat summit stálých členů Rady bezpečnosti OSN, což je podle něj formát, který umožní optimální práci nad nejostřejšími aktuálními tématy. Rusko pracuje na přípravě témat pro tento summit, některé nápady již partnerům navrhlo a čeká na reakci.

Rusko není členem skupiny G7 od roku 2014, kdy z ní bylo vyloučeno v důsledku svých kroků vůči Ukrajině. Pozvání Ruska na podzimní summit G7 v USA navrhl nedávno prezident Donald Trump, ale například Kanada a Velká Británie účast Ruska na summitu ihned odmítly.

Psali jsem k tématu. Máme pro Vás kontext:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.