Zahraniční investice v Rusku v roce 2019 mírně poklesly. Nejvíc jich bylo z Evropy

Lídrem mezi investory je opět Německo, dále Francie a Čína. Investice směřují do agroprůmyslu nebo výroby strojů.

Podle nové analytické zprávy auditorsko-konzultační společnosti EY investovali v Rusku během roku 2019 zahraniční investoři do celkem 191 nových projektů. Je to ale o 9 % méně než v roce 2018, kdy se jednalo o 211 investičních projektů.

Z hlediska investiční přitažlivosti obsadilo podle hodnocení EY Rusko osmé až deváté místo v Evropě. Lépe na tom jsou Polsko a hlavní západoevropské země, tvrdí analýza, kterou zprostředkovaly ruské byznysové noviny RBK.

Jak článek připomíná, v roce 2019 ekonomický růst v Rusku zpomalil na 1,3 % (v roce 2018 to bylo 2,5 %), národní projekty byly nedofinancované a nedošlo ke zlepšení investičního klimatu v zemi. Přes zavedení některých nových sankcí ale byla celková situace kolem nich poklidná.

Investičně nejaktivnější v Rusku zůstává Německo. Německé přímé zahraniční investice v Rusku se zvýšily o 50 %, v roce 2019 investovalo Německo do 39 investičních projektů v Rusku. Vrátilo se tak do vedení, které ztratilo mezi roky 2014-16. Analýza nesledovala výši investic, jen počty projektů.

V roce 2018 se překvapivým lídrem v investicích v Rusku staly Spojené státy, výsledky z roku 2019 však již ukazují jejich snížení o 61 % na celkem 20 projektů, USA jsou tak nyní až čtvrtým největším zahraničním investorem.

Na druhém a třetím místě v investicích za rok 2019 jsou Francie a Čína. Každá z těchto zemí investovala v Rusku do 22 projektů. EY také ukazuje, že podíl evropských investic do ruské ekonomiky se v roce 2019 zvýšil, a to ze 48 % v roce 2018 na 60 % v roce 2019. Nárůst je spojen se snížením investic USA, Japonska a Jižní Koreje, kdežto Německo a Francie byly v Rusku investičně aktivnější.

Kam se podle analýzy EY v Rusku investuje nejvíc? Celkem 41 investičních projektů z celkového počtu 191 spadalo pod agrární průmysl. Zde se projevuje vliv politiky nahrazení dovozů (i ruských sankcí vůči EU). Do ruského zemědělského průmyslu nejvíce investuje Německo a USA. Na druhém místě je sektor strojírenství a výroby zařízení. V roce 2019 se snížily investice do digitálních technologií – z hlediska podílu investic do sektorů ekonomiky tak došlo poklesu z třetího na sedmé místo.

Podle regionů nejvíc investic tradičně směřovalo do Moskvy, dále pak do Petrohradu a Leningradské oblasti.

Zpráva EY je z hlediska hodnocení perspektiv a dopadů pandemie na Rusko poměrně optimistická. Zahájené investiční projekty pokračují a uzavírají se i dohody o nových projektech. Analýza konstatuje, že 34 % investičních projektů z roku 2019 je ve stadiu dokončení, 65 % by mělo být realizováno v letošním roce a jen 1 % investičních projektů z roku 2019 nepotvrdilo svoje plány.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.