Neznečišťujte naše řeky, napsal maďarský prezident do Kyjeva a Bukurešti

Janos Ader napsal svým kolegům v Rumunsku a na Ukrajině. Prosí je, aby řešili nezvladatelné znečistění řek Tisa a Szamos.

Maďarský prezident Janos Ader napsal dopis svému ukrajinskému a rumunskému protějšku – Volodymyru Zelenskému a Klausi Iohannisovi. Dopis byl zveřejněn na webových stránkách maďarského prezidenta v úterý 7. července. Ader v něm žádá své kolegy, aby jejich země přestaly znečisťovat dvě hlavní řeky přitékající do Maďarska, Tisu a Szamos. V uplynulých týdnech došlo v Rumunsku i na Ukrajině k povodním, které na maďarské území přinesly „špinavé koberce“ plastových láhví.

„Je zklamáním, že znečistění řeky Tisa odpadem se nesnížilo…a představuje přetrvávající ohrožení pro křehký ekosystém řeky“, píše Ader konkrétně v dopise Zelenskému. Dále žádá ukrajinského prezidenta, aby se rychle ujal řešení problému: „Naše stroje už nejsou schopny zvládnout hory odpadků, které přicházejí v nekončícím přívalu“, stojí dál v dopise.

Podle informací z prezidentské kanceláře musely maďarské úřady z řeky Tisy odstranit celkem 938 kubických metrů odpadu a z řeky Szamos 846 kubických metrů.

Tisa je jednou z největších řek ve východní Evropě. Pramení na Ukrajině, protéká Maďarskem a v Srbsku se vlévá do Dunaje. Řeka Szamos teče z Rumunska do Maďarska a zde vtéká do Tisy.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.