Lagardeová chce dostat zelenou agendu do Evropské centrální banky

Guvernérka Evropské centrální banky chce, aby byla využita každá možnost pro boj proti klimatické změně.

Guvernérka dala najevo, že rozsáhlý stimulační program Evropské centrální banky (ECB) ve výši 2,8 bilionů euro je možné využít pro podporu boje proti klimatické změně. Je to poprvé, kdy dává guvernér ECB najevo, že je ochoten banku zapojit do zelené ekonomiky. Pokud by k tomu došlo, byla by ECB první bankou, která by se vydala tímto směrem.

ECB bude zvažovat opatření na podporu zelenější ekonomiky jako součást velké revize svých politických kroků. Tato revize se znovu po koronavirové přestávce rozběhla. Bank of England prý uvažuje podobným směrem.  Americká centrální banka, FED ale tyto debaty nevede.

Christine Lagardeová uvedla, že koronavir určitě neumenšil důležitost boje proti klimatické změně. Domnívá se nicméně, že koronavir může změnit naše vnímání globalizace, otázku blízkosti a výrobních řetězců.

Vztahy a modely zemí budou podléhat revizi, uvedla guvernérka. Je patrné, což je narážka na Německo, že země nemohou být čistě závislé jen na obchodě. Lagardeová v reakci na pandemii oživila rozsáhlé stimulační programy ECB. I tak ale uvedla, že oživení bude fragmentované a omezené, některé země se budou zotavovat rychleji než jiné.

Fond obnovy ve výši 750 mld. euro by byl velkou změnou, uvedla dále Lagardeová, a to zejména tehdy, když by jeho větší část měla podobu grantů a nikoliv půjček.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.