Debata v Británii: Labouristé musí dokázat, že jsou antirasistická strana

Labouristická strana ztrácí podporu “nebílých” voličů. Poslankyně strany čelí rasovým útokům a strana otevřela diskuzi o rasismu a nevědomých předpojatostech…

Labouristická strana musí dokázat, že je skutečně antirasistickou stranou, sdělila v rámci diskuse o rasismu britská poslankyně za labouristy Dawn Butlerová, dočetli jsme se v tištěném vydání britských novin The Observer (12/07/20: 2). Butlerová upozornila, že strana ztrácí podporu mladých černošských, asijských a dalších voličů z etnických menšin. Zvláště mladí černošští voliči hledají smysluplnou změnu. Podle Butlerové labouristická strana anti-rasistická je, ale musí to dokázat. Není to danost, je to stav, o který se strana musí zasloužit, tvrdí poslankyně pro The Observer.

Poslankyně byla v uplynulém týdnu nucena uzavřít svou poslaneckou kancelář v londýnském Willesdenu kvůli eskalaci výhružek, rasistických napadení a útoků kameny, které ohrožovaly bezpečnost jejích čtyř pracovníků. Butlerová říká, že rasistické útoky na její osobu nejsou v posledních 15 letech, kdy je poslankyní, nic nového. Ke zhoršení došlo podle jejích slov po Brexitu a nyní v souvislosti s hnutím kolem zabití George Floyda v USA. S diskriminací se poslankyně setkala i v britském parlamentu. Byla například eskortována z místnosti pro členy parlamentu policisty, kteří nevěřili, že je sama poslankyní britského parlamentu (Butlerová je Britka afrického původu).

Současný předseda Labouristické strany Keir Starmer útoky na Butlerovou odsoudil. Starmer také nedávno oznámil, že strana zpracovává novou strategii rasové rovnosti, která zahrnuje i problém „nevědomé předpojatosti“. Sám čelil kritice za nedávné výroky na adresu hnutí Black Lives Matter, které zhodnotil jako „okamžik“ a jejich požadavky vůči policii prohlásil za „nesmysl“. Butlerová byla sice v minulosti stínovou ministryní labouristů pro rovnost a ženy, ale o vypracování nové strategie nemá žádné informace a nepodílela se na ní.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.