Komise chystá “zátah” na členské země s nízkými daněmi pro korporace

Brusel chce proti daňovým schématům využít článek 116 evropských dohod a prohlásit je za narušení jednotného trhu. Pointou je, že by k tomu nepotřeboval jednohlasný souhlas členů EU….

Evropská unie si chce posvítit na členské země s nízkými daněmi pro nadnárodní korporace v souvislosti s rostoucím tlakem na to, aby podobná schémata výhodná pro korporace v kontextu koronavirové krize zmizela, informovaly středeční noviny Financial Times (15/07/20: 1).

Evropská komise nyní hledá způsoby, jak zapojit doposud nevyužitý článek evropských dohod tak, aby se omezila možnosti nadnárodních korporací využívat podobné mechanismy. Zvláště důležité je, že tato iniciativa by na rozdíl od jiných nepotřebovala jednohlasnou podporu členských zemí. Dostačující by byla většinová podpora, což omezuje právo veta členských zemí.

Vyhýbání se daním se dostalo do centra politické agendy v souvislosti s pandemií. Vlády členských zemích nyní investují veřejné finance, aby zabránily ekonomickému kolapsu. Evropská komise se o to zastavit využívají daňových schémat korporacemi snažila opakovaně. Nicméně vždy narazila na veto některých členských zemí.

Nový plán je zatím v začátcích, ale mělo by se jednat o to, že se využije článek 116 evropských dohod a tzv. konkurenční daňová schémata se prohlásí za narušení jednotného trhu. Do hledáčku se tak dostanou země jako jsou Nizozemsko, Irsko, Lucembursko a Belgie. Očekává se, že tento krok bude čelit velkému odporu vlád těchto zemí.

Ledová reakce přišla už z irského Dublinu. Irsko si prý takových plánů Evropské komise dle článku 116 není vědomo a vždy v souvislosti s daňovými otázkami trvalo na jednohlasném hlasování.

Středa byla důležitá pro snahy Evropské komise vypořádat se s korporativním vyhýbáním se daní. Tribunál Evropské unie, který je druhým nejvyšším soudem EU, rozhodoval o tom, zda rozhodnutí EK, aby firma Apple vyplatila Irsku 13 miliard eur, bylo správné. Prohra u tohoto soudu by ale znamenala, že Komise má stále méně nástrojů k boji proti agresivním daňovým schématům. V době přípravy článku, nebyl verdikt Tribunálu ještě znám.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.