Horké léto? Haftarův parlament “vítá” vojenskou intervenci Egypta v Libyi

Situace v Libyi podle diplomatů zavání regionální válkou. Intervence Egypta by mohla vést k přímým střetům mezi Egyptem a Tureckem.

Parlament na východě Libye, která je mimo kontrolu tripolské vlády, říká, že „uvítá“ egyptskou vojenskou intervenci v zemi. Turecko, které podporuje právě vládu s uznáním OSN v Tripolisu, už tento krok nazvalo jako „porušení suverenity Libye.“ Informace přinesly středeční Financial Times (15/07/20: 4).

Východolibyjský parlament je spojený s maršálem Chalífou Haftarem, který východ země kontroluje. Pozvání Egypta do konfliktu zvyšuje rizika přímého střetu mezi Egyptem a Tureckem a snad také s dalšími regionálními hráči, kteří se v konfliktu angažují.

Egyptský prezident as-Sísí už v červnu varoval, že do Libye vyšle egyptská vojáky v případě, že by tripolská vláda s podporou Turecka překročila „červenou čáru“ a pokusila se o obsazení města Sirta na pobřeží Libye a základny al-Džafra. Oba tyto opěrné body kontroluje nyní Haftar, kterého Egypt vidí jako spojence proti extrémistům.

Podle slov jednoho z arabských diplomatů bere egyptský prezident situaci velice vážně. Egypťané sledují dění v Libyi velmi pozorně a nenechají Sirtu a al-Džafru padnout. Diplomaté se ale bojí regionálního konfliktu.

Z Egypta například zní, že si nepřeje mít u svých hranic podporovatele Muslimského bratrstva, což je odkaz na islamistické kořeny Erdoganovy vládnoucí strany. Prezident Erdogan přitom patřil k výrazným zastáncům Muslimského bratrstva v Egyptě, které pučem svrhl právě současný prezident as-Sísí v roce 2013. Muslimské bratrstvo je zastoupeno také v současné tripolské vládě. Na základě jejího pozvání do konfliktu v Libyi intervenovalo právě Erdoganovo Turecko.

Maršál Haftar, který kontroluje hlavně východ země, má naopak podporu Ruska, Egypta, Spojených arabských emirátů a také Francie.

Vysoce postavený arabský diplomat popisuje současnou situaci následovně: „Řeknu vám, že když Turci trvají na tom, že půjdou do války, tak to bude zcela jistě horké léto.“

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.