USA se formálně postavily Číně v otázce Jihočínského moře

Washington v pondělí oznámil změnu politiky vůči Číně v oblasti strategicky důležitého Jihočínského moře.

Spojené státy formálně vyhlásily opozici vůči čínským územním nárokům v Jihočínském moři, informovaly noviny Wall Street Journal (14/07/20: 1-2). Jednalo se o neobvykle přímou výzvu Pekingu, který se snaží oblast těchto strategických vod dostat pod svoji kontrolu.

Ministr zahraničí Mike Pompeo charakterizoval tento obrat v zahraniční politice jako snahu bránit mezinárodní právo proti chování Číny ve stylu „moc rovná se právo“. V minulosti Washington prohlašoval čínské územní nároky za nezákonné, nyní je v rámci změny postoje USA vůbec poprvé oficiálně odmítá. Trumpova administrativa mezitím v oblasti Jihočínského moře posílila námořní operace i vojenskou přítomnost. Čína zde zase provedla vojenská námořní cvičení.

Pompeo ve svém pondělním projevu řekl, že svět nesmí Číně umožnit, aby se k Jihočínskému moři chovala jako „ke svému námořnímu impériu“.

Tento nový postoj formální opozice proti Pekingu by mohl eskalovat napjaté vztahy mezi oběma zeměmi, které dnes vedou spory nejen o obchod a technologie, ale i o čínskou politiku v Hong Kongu či vůči ujgurské muslimské menšině. Ovšem praktické dopady tohoto nového postoje nejsou okamžitě patrné.

Na rozdíl od Číny a dalších zemí v oblasti Jihovýchodní Asie si Spojené státy na ostrůvky v oblasti Jihočínského moře nárok nekladou. USA doposud nepodporovaly žádnou stranu v jejích nárocích a požadovaly, aby se tyto spory řešily diplomaticky. Čínské velvyslanectví ve Washingtonu nyní USA obvinilo z toho, že zkreslují fakta a snaží se mezi Čínu a další země regionu vnést spory.

Stálý arbitrážní soud v Haagu odmítl nároky Číny na ostrovy v oblasti Jihočínského moře, a to na základě žaloby Filipín. Peking ale rozsudek z roku 2016 odmítá. Čína nadále pokračuje ve výstavbě dalších umělých ostrovů v oblasti a také v jejich opevňování.

Ještě před Pompeovým formálním prohlášením Spojené státy informovaly jihovýchodoasijské země o změně své politiky. V pozičním dokumentu, který byl použit pro brífinky ministerstva zahraničí, například stojí, že USA mají obavy z čínského agresivního chování v Indo-Tichomoří: „Čínské námořní nároky představují největší ohrožení pro svobodnou plavbu v moderních dějinách“.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.