Další zpráva má tvrdit, že se Kreml „mohl“ vměšovat do referenda o skotské nezávislosti, míní britský tisk

V úterý se očekává zveřejnění přes rok staré zprávy Výboru pro zpravodajství a bezpečnost o ruském vměšování do skotské politiky.

V úterý má být ve Velké Británii zveřejněna dlouho očekávaná zpráva Výboru pro zpravodajství a bezpečnost o ruském vměšování se do britské, zvláště pak skotské politiky. Noviny The Sunday Times už v neděli (19/07/20: 2) v článku s titulkem „Kreml se míchal do referenda o skotské nezávislosti‘“ očekávaly, že by zpráva mohla tvrdit, že Rusko „mohlo“ (may) ovlivnit klíčová referenda v Británii, tj. referendum o členství v EU a také referendum o nezávislosti Skotska. Zpráva má být publikována nedlouho poté, co britský ministr zahraničí Dominic Raab (podle článku) odhalil, že ruští „aktéři“ se „velmi pravděpodobně“ vměšovali do prosincových parlamentních voleb ve Velké Británii.

Očekávaná zpráva Výboru pro zpravodajství a bezpečnost se zaměřuje na ruské vlivy na skotskou politiku, včetně dlouhodobé otázky skotské nezávislosti.

Sputnik, ruské státní médium, svoji operaci zahájilo před brexitovým referendem v roce 2016 v edinburském rozhlasovém živém vysílání pro celou Británii a v roce 2017 si bývalý skotský premiér Alex Salmon a jeden jeho poslanecký kolega ze Skotské národní strany založili vlastní týdenní program na Russia Today, píše dále článek.

Nově zveřejněná zpráva, která ale byla vypracována již v roce 2019, má podle očekávání potvrdit, že ruské vměšování mělo vliv na brexitové referendum, i když dopady tohoto vměšování se nedají určit přesně. Další téma, kterého se má zpráva podle očekávání novin dotknout, jsou dary bohatých Rusů britským politikům, konkrétně konzervativním (případ poslance Marka Pritcharda), případně vazby politiků (případ Borise Johnsona) na ruské miliardáře.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.