EU se dohodla na finančním balíčku po pěti dnech jednání

Maraton jednání skončil řadou kompromisů i škrty. Na granty ve fondu obnovy bude směřovat jen 390 miliard eur a na půjčky pak 360 miliard. Škrtalo se v oblasti zdravotnictví.

Lídři členských zemí se po pětidenním summitu dohodli na podobě evropského rozpočtu a fondu hospodářské obnovy. Společně se tak půjčí na trzích celkem 750 miliard eur. Peníze mají směřovat na hospodářskou obnovu po pandemii koronaviru.

Dosažená dohoda vypadá takto: na granty bude vyčleněno celkem 390 miliard eur, na půjčky potom 360 miliard eur. Tyto prostředky budou spojeny s evropským rozpočtovým rámcem na následujících sedm let, který má objem 1,074 bilionu eur. Znamená to, že celkový objem finančního balíčku EU dělá 1,82 bilionu eur. Dohoda znamená, že bylo dosaženo jednohlasné podpory pro rozpočet i fond.

Předseda Evropské rady Charles Michel oznámil dosažení dohody v 5,30 ráno. Podařilo se tak naleznout kompromis mezi různými postoji k fondu obnovy i rozpočtu (více zde).

Politico hodnotí dohodu jako společný triumf Německa a Francie a jejich lídrů Angely Merkelové a Emmanuela Macrona. Například Macron dohodu označil za „historickou změnu pro naši Evropu a eurozónu“. Michel označil dosažení dohody za projev toho, že Evropa je silná a sjednocená. Merkelová sdělila novinářům, že je „velmi šťastná“. Italský premiér Giuseppe Conte nazval dohodu „historickým momentem pro Evropu“.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz tweetoval, že dohoda je „dobrý výsledek“. Nizozemský premiér Mark Rutte, který stál v opozici proti velkorysému fondu, podobně jako Rakousko, sdělil novinářům, že by slovo „historický“ o dohodě nepoužil. Rutte si chválil, že dohoda obsahuje „pohotovostní brzdu“ pro každou zemi ohledně plateb v případě, že se bude domnívat, že nějaká vláda nesplnila svoje reformní sliby. Kromě toho dohoda obsahuje možnost, aby si členské země mohly ponechat větší díl cel doma, což je plus pro Nizozemsko s jeho přístavy.

Předseda Evropské rady Michel na tiskové konferenci společně s Ursulou von der Leyenovou, předsedkyní Evropské komise, litoval, že dosažená dohoda znamená také škrty  – ty se dotknou například oblasti zdravotnictví.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.