Mozaiky Hagia Sofie budou v době modliteb zakryty

Mělo by se zřejmě jednat jen o některé mozaiky. V době mimo modlitby budou všechny mozaiky k vidění pro běžné návštěvníky a turisty.

Mozaiky s křesťanskými motivy budou v znovuobnovené istanbulské mešitě Hagia Sofia, dříve Chrámu Boží moudrosti, během pátečních modliteb zakryty, sdělil mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin. V budově nyní probáhají úpravy k její přeměně v mešitu.

Podle informací úřadů se zde budou konat první modlitby tento pátek a mozaiky budou zakryty buď závěsy, nebo laserem. Kalin upřesnil, že zakrytí se bude týkat mozaik Marie a Gabriela, které jsou umístěny ve směru, kterým se muslimové modlí. Mluvčí ale neřekl, zde dojde k zakrytí i dalších křesťanských mozaik, které jsou umístěny jinde na stěnách mešity, bývalého křesťanského chrámu.

Mimo dobu modliteb bude Hagia Sofia přístupná návštěvníkům a turistům a všechny mozaiky budou nezakryty, informovaly turecké úřady.

Turecký Prezident Recep Tayyip Erdogan podepsal dekret, kterým bylo muzeum Hagia Sofia znovu změněno na mešitu. Nejvyšší správní soud země před tím rozhodl, že rozhodnutí z roku 1934 o změně statusu budovy bylo nelegální. Krok vzbudil silnou zahraniční kritiku. Turecko minulý týden přislíbilo, že bude respektovat status budovy jako součásti světového kulturního dědictví i pravidla UNESCO, která se k tomu vážou.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Autor –  Dennis Jarvis from Halifax, Canada – Turkey-3019 – Hagia Sophia, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23450307

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.