Dva řidiči žalují platformu Uber. Požadují informace o algoritmu aplikace pro rozdělování zakázek

Žaloba chce vědět, jak Uber automatizovaně pracuje se shromážděnými daty a profily řidičů, kteří platformu používají k obživě.

Platforma Uber čelí žalobě dvou britských řidičů taxi, kteří požadují informace o tom, jak Uber pracuje a využívá masivní data, která o jejich práci ve svém systému shromažďuje, napsaly noviny Guardian (20/07/20: 15). Žaloba chce dosáhnout informací o algoritmech platformy a jejich vlivu na práci řidičů. Žalobu řeší holandský okresní soud, protože platforma Uber s obratem asi 44 miliard liber je zde zaregistrována.

Žalující strana má podporu britských odborů App Drivers and Courires (ADCU) a jedná se o jeden z několika kroků, které by měly určit budoucnost platformy Uber ve Velké Británii. V úterý se měl v Británii projednávat další soudní spor se společností Uber, který se týká zacházení Uberu s řidiči jako vlastními zaměstnanci, nikoliv jako s osobami samostatně výdělečně činnými.

Nejde jen o taxislužby. Počet dovozců do domu se v Británii v době karantény a boomu online nákupů zvýšil o dalších 6 tisíc lidí, kteří také patří do skupiny OSVČ. I ti se spoléhají na obdobnou platformu (Deliveroo), která jejich práci zprostředkovává i sleduje.

Žaloba u holandského soudu je podle právníka Antona Ekkera otázkou rozdělení moci. Uber má kontrolu nad daty a automatizovaným rozhodováním na základě algoritmů. Ty rozhodují, kdo dostane jakou zakázku. „Algoritmy a data poskytují kontrolu, ale lidé, kterých se týká, o tom často ani neví“, cituje Guardian právníka. Žaloba tvrdí, že Uber označuje řidiče a jejich profily například pomocí tagů „nevhodné chování“ nebo prostě „policejní tag“, vedle toho zaznamenává pozdní příjezdy a podobná pochybení. Řidiči si stěžují, že nemají informace o logice systému a o tom, jak je využíván. Chtějí vidět, jak vypadá jejich řidičský profil u firmy, jaké jsou u nich komentáře zaměstnanců firmy i to, jak se data o nich zpracovávají. Firma Uber přitom podle žalující strany odmítla poskytnout informace v souladu s pravidly GDPR, ačkoliv v Nizozemsku i Británii mají na takové informace o svém profilu právo. Mluvčí firmy Uber sdělil, že firma svoje povinnosti v ochraně soukromí a poskytování údajů plní.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.