Británie se chystá na dokončení odchodu z EU bez dohody o budoucích vztazích

Premiér Boris Johnson razí názor, že žádná dohoda je cena, kterou se Británii vyplatí zaplatit.

Vláda Velké Británie a Evropská unie neuzavřou post-brexitovou dohodu, napsaly středeční noviny The Independent (22/07/00: 35) o vývoji situace ve vztazích s EU. Británie a EU se ocitají v patové situaci ohledně celé řady otázek a na konci červenci vyprší deadline vyjednávání. Britská vláda tedy pracuje v souladu s předpokladem, že k takové dohodě nedojde, i když je možné, že se obě strany dohodnout aspoň na „základní“ dohodě během podzimu.

Znamená to, že britská ministerstva očekávají, že Británie bude obchodovat na základě pravidel Světové obchodní organizace po skončení přechodného období. Od 31. ledna, kdy Spojené království opustilo EU, jsou vztahy mezi ním a EU založeny na dohodě o přechodném období. Znamená to, že zatím platí předchozí pravidla, zatímco nová pravidla se vyjednávají.

Podle informací britských médií se nynější rozpory Británie a EU při hledání post-brexitových vztahů točí kolem několika oblastí. Patří se práva při rybolovu, správa dohody, role Evropského soudního dvora a další. Mluvčí britského premiéra Borise Johnsona sdělil, že Británie bude i nadále konstruktivně vyjednávat s EU o budoucích vztazích, nicméně se při tom nevzdá svých práv jako nezávislá země.

Podle britského Ústavu státu se vyjednávaní o budoucích vztazích mezi Londýnem a Bruselem odsunulo na druhou kolej díky pandemii nemoci COVID-19. Má to důsledky například pro řadu firem v Británii, které nejsou na konec přechodného období připraveny. Tři z pěti firem dokonce ani přípravy nezahájily. Nyní jejich celkovou připravenost komplikují ekonomické dopady pandemie. V mnoha případech se ocitají v mnohem horší pozici, než tomu bylo v době, kdy čelily potenciální možnosti „no deal“, tedy odchodu z EU bez jakýkoliv dohody, v říjnu 2019.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.