Suverénní dluhopisy EU by mohly změnit budoucnost EU

Bezpečná aktiva v eurech by mohla nahradit dolar, míní úvodník Financial Times o novém trendu.

Před sedmdesáti lety, než se EU dostala k fondu obnovy, musela řešit, jak obchodovat za situace, kdy dolaru nebylo dost. Proto dala dohromady Evropskou platební unii.

Emise eurobondů nyní povýší evropskou finanční nezávislost na USA. Tímto způsobem by mohlo být vytvořeno nové bezpečné aktivum, které posílí euro jako rezervní měnu. Navíc by se tím eurozóna zbavila vazby mezi solventností zemí a jejich bank. Právě tato změna může být pro vývoj EU důležitější než sám fond obnovy.

Euro má nevyužitý potenciál. Vždyť EU jako celek tvoří 16 % globálních příjmů, USA jen 15 %, ale přesto hraje euro pořád druhé housle. Dolar dominuje jak v devizových rezervách, tak i v mezinárodních půjčkách. Euro je v rezervách druhé s 20 %, dolar ovšem tvoří 62 %.

To, že mají USA hlavní rezervní měnu, jim nezměrně pomáhá v ekonomice i v politice. Využívají sankcí tak, že pohrozí, že někoho odstřihnou od dolaru, tedy od mezinárodního finančního systému. USA si rovněž nemusejí dělat žádné starosti s fiskální udržitelností.

Pozice amerického dolaru je dědictvím brettonwoodského systému, ale USA za ní vděčí i svým hlubokým finančním trhům. Eurozóna stála mockrát před rozpadem. Evropská centrální banka nikdy nešla cestou politiky rozvíjení finančních trhů jako USA a z nedostatku jiných bezpečných aktiv pak profitovaly USA.

Společné dluhopisy ale nejsou všelék. Je patrné, že EU se musí vydat na cestu ke kapitálové unii.

Existuje i řada důvodů ke skepsi. Nový fond je dočasný instrument. Má jednorázovou podobu, i když pravda dluh z něj plynoucí se bude splácet nějakou dobu. Fond obnovy je navíc schéma pro EU, ne pro eurozónu. I když odlišnosti EU a eurozóny se s odchodem Velké Británie zmenší, stejně je tu určitá institucionální nejistota.

Navíc to představuje rizika pro USA. Čína patří k hlavním věřitelům, drží 4 % amerického vládního dluhu. Odhaduje se, že většina z 3 bilionů čínských rezerv je v dolarech, z části proto, že existuje málo alternativ. Nicméně eurobondy by tuto konkurenci mohly představovat a změnit tak „finanční hru.“ USA by se staly závislejší na dobré vůli věřitelů.

Ale to už jsme v budoucnosti. Dluh EU není velký, 750 mld. eur. To není částka, která by mohla změnit mezinárodní finanční systém.  Nicméně dlouhodobém horizontu, třeba se dokončí to, co začalo před sedmdesáti lety.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.