Trump může znovu vyhrát

Volby v USA: Trumpova odolnost a přetrvávající podpora je postavena nikoliv na kultu osobnosti a manipulaci, ale na představě, že právě on zosobňuje „americký sen“.

Kanadský žurnalista Andrew Mitrovica ve svém komentáři pro Al Jazeeru míní, že čísla, která dnes ukazují, že Donald Trump v prezidentském souboji ztrácí, ještě nemusejí znamenat, že v listopadu volby nevyhraje. Věci by se mohly dramaticky změnit, což ostatně přiznávají i pokrokáři a liberálové, kteří dnes konstatují, že Trump směřuje k porážce.

Trauma roku 2016 je stále živé. Tehdy bezpočet pokrokářů, liberálů a s nimi i většina rozumně smýšlejících lidí sdílela arogantní přesvědčení, že Hillary Clintonová volby vyhraje, a výzkumy tuto víru přiživovaly. I Barack Obama byl přesvědčen, že zvítězí vrozená slušnost a moudrost Američanů, v důsledku čehož bude Trumpova zjevná neznalost, neschopnost a neslušnost voliči odmítnuta. Obama se mýlil a nebyl v tom sám. Mýlily se i průzkumy veřejného mínění. Existuje mnoho teorií, proč k tomu došlo. Autor se kloní k názoru, že na rozdíl od Clintonové dokázal Trump zachytit „Zeitgeist“, tedy kypící antipatie Američanů vůči vládnoucí elitě a statu quo.

Ať jsou příčiny vítězství v roce 2016 jakékoliv, pro dnešek stále přetrvává jediná otázka: nemýlí se Bidenovi příznivci znovu?

Hlavním raison d’être prezidentství Donalda Trumpa jsou hněv, strach, křivda a sebezáchova, a stejné motivy bude mít i jeho druhé prezidentské období. Trump si udržel podporu asi 40 % Američanů, hlavně těch starších, bílých, méně vzdělaných. Jsou zde ale náznaky, že mezi bělošským dělnictvem jeho podpora opadá a nejedná se o bezvýznamná čísla, píše Mitrovica. Dnes Trumpovi chybí 6 bodů k výsledku z roku 2016, kterým si zajistil celkem 304 hlasů v kolegiu volitelů.

Trump tedy přese všechno stále má značnou podporu voličů, jeho „Make America Great Again!“ podporuje celkem 63 milionů Američanů. Pokrokáři, liberálové a celkově racionální lidé opět hledají protijed ve výzkumech veřejného mínění, které ukazují dvouciferné vedení Bidena. Bída ovšem je, že dnešní podpora v týdnech před volbami nejspíš oslabí. Za stejně pravděpodobnou obavu považuje článek možnost, že těsně před volbami nějaká neodhadnutelná událost v domácí nebo mezinárodní politice odvede pozornost od neschopnosti, korupce a skoro zločinné nedbalosti Trumpovy administrativy.

Mitrovica dále v článku odmítá, že by podpora Trumpovi i jeho možné vítězství byly důsledkem jeho kultovního statusu, jak tvrdí liberálové a pokrokáři, neboť by to znamenalo, že Trumpova odolnost je důsledkem jakýchsi jeho mystických schopností přesvědčit a kontrolovat svoje příznivce za jakýchkoliv okolností.

Trump je chápán, obdivován a oslavován miliony Američanů jako personifikace sentimentální konstrukce „amerického snu“, míní v závěru článek. Je to sen, který se týká existenčního snažení: vydělej tolik peněz, kolik můžeš, bez ohledu na lidské a další důsledky, bez ohledu na metody či morálku. Tradice slušnosti, civilnosti, empatie, sociální harmonie jsou dobré pro blázny a představují v tomto vidění jen anachronismus, kterého je třeba se zbavit. Jediné, na čem záleží, je vydělat tolik peněz, kolik dovedeš. To je étos spojující Trumpa s „trumpstery“, díky němu může Donald Trump znovu vyhrát.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.