Oživení turismu v Evropě dostalo nový úder

Nová opatření vlád v Evropě související se zvýšením počtu nemocných znovu ohrožují turistický byznys.

Očekávané oživení letní turistické sezóny dostalo v posledních dnech několik úderů v podobě náhlých změn a omezení, píší pondělní noviny Financial Times (27/07/20: 1 a 2) o situaci v turistickém ruchu. Cestovní kanceláře, například obří evropská firma TUI, si stěžují, že náhlé změny a omezení poškozují jejich byznys. Opatření v řadě zemí, včetně Velké Británie, kterými vlády reagují na nová ohniska nákazy nemoci COVID-19, vzbudila mezi evropskými turistickými operátory zděšení, narušují totiž důvěru klientů v letní dovolenou a povedou (nebo už vedla) k rušení pobytů.

Například Velká Británie nově požaduje, aby se lidé po návratu ze Španělska izolovali na 14 dní v karanténě. Francie zase nedoporučila svým občanům cestovat do Katalánska. Francouzský premiér Jean Castex v pátek před cestami do Katalánska varoval s tím, že zde došlo k nárůstu případů onemocnění. Na letištích a v přístavech Francie zavedla povinné testování pasažérů, kteří přicestují z celkem 16 zemí mimo EU, kde virus „velmi silně cirkuluje“. O podobném kroku nyní uvažuje i Německo (informovali jsme zde), které během úterka také nedoporučilo cesty do Španělska.

Situace prudce dopadla právě  na na španělský turismus, který očekával oživení. Španělská ministryně zahraničí Arancha Gonzálezová-Layaová trvá na tom, že Španělsko je bezpečnou zemí. Podle ministryně není na nových ohniscích nemoci nic nezvyklého v evropském kontextu. Španělsko dělá vše pro jejich kontrolu a omezení další infekce. Covidová pandemie se nyní týká tří oblastí Španělska: Zaragozy, Barcelony a Lleidy. Madrid se snaží, aby konkrétně britská vláda odstranila ze seznamu destinací s povinnou karanténou Baleárské a Kanárské ostrovy.

Nárůst případů nemoci je celosvětový. Podle WHO byla čísla v pátek a v sobotu rekordní (cca 248 tisíc nových případů za den, v pondělí šlo o asi 218 tisíc). Poslední nárůst v Evropě šel ruku v ruce s letní turistickou sezónou. Ukazuje se tak pokračující politické dilema – ekonomické dopady omezení a nutnost nákazu regulovat.

Vedle Británie, Francie a možná i Německa začaly i další evropské vlády zavádět nová opatření, Řecko nyní například požaduje po pasažérech z Rumunska a Bulharska prokázání se nejdéle 72 hodin starým certifikátem s negativním výsledkem testu. V Rumunsku se počet nakažených zvýšil čtyřnásobně, v Bulharsku o polovinu. Podle hoteliérů v severním Řecku, které je populární destinací pro hosty z balkánských zemí a ze střední Evropy, se počet zrušených pobytů výrazně zvýšil.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.