Britská vláda dává obrovské sumy na průzkum veřejného mínění. Prý tak zachraňuje životy

Výdaje za prvních pět měsíců přesáhly celoroční částku za minulý rok. Opozice chce znát veřejný účel vysokých částek. Vláda mluví o záchraně životů.

Britský parlament se ptá vlády na důvody vysokých nákladů na průzkumy veřejného mínění v poslední době. Podle zjištění novin The Times (27/07/20: 2) vydala současná vláda na průzkumy mezi lednem a květnem celkem 833 tisíc liber, tato částka je vyšší než náklady za celý rok 2019.

Členka parlamentní komise pro veřejné výdaje Meg Hillierová (za labouristy) chce vědět, kam zvýšené výdaje z veřejných peněz konkrétně směřují a jaký přínos znamenají pro daňové poplatníky. Současná čísla by znamenala, že roční rozpočet jenom za průzkumy veřejného mínění by mohl činit kolem 2 milionů liber, což by bylo trojnásobně více než v roce 2019. V minulém roce dala vláda na průzkumy 686 tisíc liber.

Vláda má dohodu s agenturou YouGov v hodnotě 318 tisíc liber, která platí až do června roku 2021. Podle dohody agentura denně monitoruje nálady veřejnosti vůči vládě a její politice. Tato smluvní částka již ale byla překročena, v květnu vláda zaplatila YouGov 525 tisíc liber a průzkumy firmy Public First stály dalších 250 tisíc.

Vláda výdaje na průzkumy obhajuje bezprecedentní pandemií a nutností znát reakce veřejnosti na informace o veřejném zdraví, aby mohla chránila životy občanů. Průzkumy mají pomoci v pochopení veřejného mínění i chování a mají přispět k lepší komunikační kampani, která je součástí britské reakce na pandemii, vysvětlil mluvčí Johnsonova kabinetu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.