EU omezí vývozy „citlivého zařízení“ do Hongkongu

Ministři zahraničí EU vyjádřili svoje obavy o základní svobody čínské provincie v souvislosti s novým bezpečnostním zákonem.

Evropská unie omezí vývozy „citlivého“ zařízení do Hongkongu. Jde o zařízení, která by se mohla využít ke sledování. EU tak reaguje na nový zákon o bezpečnosti, který pro Hongkong přijal čínský parlament.

Evropští ministři zahraničí také vyjádřili svoje obavy z toho, že nový zákon omezuje základní svobody Hongkongu a vyzvali k tomu, aby došlo na národní i evropské úrovni k restrikci obchodu, k novému zhodnocení pravidel pro vydávání občanů a k novým jednáním s Hongkongem.

EU tímto způsobem vyjadřuje politickou podporu pro autonomii Hongkongu podle principu „jedna země, dva systémy“ a také solidaritu s lidmi v Hongkongu. Evropští ministři zahraničí v prohlášení také zdůraznili obavy EU o šíři eroze práv a svobod, které měly být v Hongkongu chráněny nejméně do roku 2047.

Německý ministr zahraničí Heiko Maas kroky přivítal. Německo je nyní předsednickou zemí EU. Zdůraznil, že vítá konsensus ministrů zahraničí EU v této věci. Německo také podniklo první kroky k zastavení vývozů zbraní do Hongkongu.

Ministři se také shodli na tom, že je možné zvážit intervenci do vízových a migračních pravidel a do dohod o vydávání občanů.

V úterý probíhalo videokonferenční jednání mezi místopředsedou Evropské komise, eurokomisařem pro obchodem Philem Hoganem a čínským vicepremiérem Liu Chem. Cílem schůzky byly obchodní a ekonomické otázky. Podle mluvčího Komise se na podobných jednáních nehovoří o lidských právech. V oficiálním vyjádření po rozhovorech se neobjevila zmínka o ekonomických krocích či sankcích vůči Číně v souvislosti s narušováním lidských práv a s nucenou prací.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.