Republikáni v USA chtějí razantně snížit podporu v nezaměstnanosti

Podle návrhu by nouzové pojištění v nezaměstnanosti mělo jít dolů o dvě třetiny.

Republikáni dlouho váhali s formulací stimulačních opatření vzhledem ke koronavirové pandemii. Obávali se „stigmatu“ vládních výdajů. Nyní mají připravený balíček, který ovšem také obsahuje razantní škrty v podpoře v nezaměstnanosti, a to znamená střet s demokraty.

Republikáni tvrdí, že podpora je moc vysoká (600 dolarů za týden) a tím odrazuje od práce. Proto chtějí schéma podpory upravit. Od října by to bylo 70 % posledního platu.

Demokratický zástupce tvrdí, že je to „facka“ pro ty, kteří mají podporu jako jediné záchranné lano. Nestačí infekce, ještě k tomu přidají urážku, říká Ron Wyden z finančního výboru amerického Senátu.

Američané by ovšem mohli dostat přímou výplatu z ministerstva financí ve výši 1200 dolarů. Ve hře jsou i půjčky pro nejvíce postižené firmy. Plán republikánů ovšem nepočítá s podporou místních vlád a municipalit, které jsou v těžké situaci.

Demokratka Nancy Pelosiová vyzvala k jednání a nalezení kompromisu; demokraté přitom říkají, že republikánům trvalo „celou věčnost“, než byli schopni vůbec něco předložit.

Jednání, které se bezesporu protáhne, budou bedlivě sledovat analytici i americká centrální banka, FED. Bude totiž signalizovat možnosti oživení americké ekonomiky, která se ovšem těžce potýká s pandemií koronaviru.

Republikáni do balíčku zařadili i výdaje na testování. Také tlačí na urychlené otevření škol, což je Trumpova priorita.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.